Saarnamiehen matkassa läpi kirkkovuoden

Saarnamiehen matkassa läpi kirkkovuoden

Sammatin alueseurakunta, tiedote 11.3.2017

Isä-Jaakon sana ja saarna

Sammatin pitkäaikainen kirkkoherra Jaakko Saari täyttää 70 vuotta 11.3.2017. Juhlan kunniaksi kokosimme Jaakon saarnoista ja muista teksteistä kirjan, joka tänään saatiin painosta.  Isä-Jaakon sana ja saarna –kirjan virallinen julkistamispäivä on 11.3. Kirja, laajuudeltaan 224 sivua, on Jaakko Saaren omakustanne. Tekstit on toimittanut Liisa Laurila.

Jaakko Saari toimi Sammatin kirkkoherrana yli 22 vuotta. Sinä aikana hän piti satoja saarnoja ja puheita. Hänen kirjoituksiaan julkaistiin myös paikallislehdissä.
Sammatin vuosinaan Jaakko Saari valmisteli väitöskirjaansa Elämän laki – Paul Althausin teologisen etiikan teoria sekä tutki sosiologiaa, subsidiariteetti- eli läheisyysperiaatteen teoriaa.

Uutteran kirkonmiehen puheista on Jaakko Saaren 70-vuotispäivän kynnyksellä julkaistu valikoima Isä-Jaakon sana ja saarna. Kirja vie lukijansa matkalle läpi kirkkovuoden. Tekstit, joita kirjoittaja itse luonnehtii noin körttipastillin pituisiksi, kertovat Raamatun tapahtumista, mutta myös vuodenkierrosta sellaisena, kuin se Sammatin pappilasta näyttäytyi.

Jaakko Saari on kertonut, kuinka Elias Lönnrotista jo ensimmäisinä Sammatin vuosina tuli esikuva ja kirjoitustensa kautta myös läheinen työtoveri. Lönnrotin merkitys suomalaisen virsikirjan kehittäjänä on ollut ratkaisevan suuri. Eläkevuosiensa aikana Jaakko Saari on perehtynyt Lönnrotin virsikirjatyöhön.

Saarnavalikoiman pohjamateriaalina on ollut neljä paksua kansiota, saarnoja ja muita tekstejä. Niiden kautta välittyy ainutlaatuinen näköala pienen seurakunnan kirkkoherran työhön. Saarnat elävät mukana seurakunnan vaiheissa, tärkeissä kysymyksissä ja yhteisön elämässä. Aikanaan ajankohtaisiksi tarkoitettuja tekstejä ei valikoimassa ole, pääpaino on hengellisellä sisällöllä. Jaakko Saari puhuu Jumalan sanaa, koskettavasti ja ihmisläheisesti.

Jaakko Saari, TT,VTM