Luomakunnan sunnuntai muistuttaa ihmisen tehtävästä viljellä ja varjella

Luomakunnan sunnuntai muistuttaa ihmisen tehtävästä viljellä ja varjella

Tiedote. Julkaistu: 20.04.2017 klo 14:36
Kirkon tiedotuskeskus

Luomakunnan sunnuntaita vietetään touko-lokakuun välillä minä tahansa seurakunnan valitsemana sunnuntaina. Silloin kiitetään Jumalaa hänen jatkuvasta luomistyöstään. Luonto antaa ihmisille voimaa ja virkistystä. Monissa seurakunnissa luomakunnan sunnuntaita vietetään kirkkorakennusten sijaan luonnon keskellä.

Erilaiset ja eri vuodenaikoihin liittyvät painotukset tuovat monipuolisuutta päivän viettämiseen. Keväällä keskeisenä sisältönä voi olla luonnon herääminen tai kylvön siunaus, keskikesällä juhlitaan luonnon kauneutta, syyspuolella sadonkorjuu ja luonnon antimet ovat keskiössä. Sunnuntain sisällöksi voi tulla myös luonnon säästäminen, kestävä elämäntapa ja luonnon kunnioitus.

Raamattu kertoo ihmisen vastuusta

Luomiskertomuksessa Jumala luo meren, maan, kasvi- ja eläinkunnan sekä ihmisen, jonka tehtäväksi annetaan viljellä ja varjella maata, vesiä ja niiden mahdollistamaa elämää. Syntiinlankeemuskertomuksessa ihminen rikkoo ensi kerran Jumalan hyvää tahtoa. Silti Jumala ei hylkää häntä, vaan osoittaa luottamusta – paratiisista ajetun ihmisen tehtäväksi tulee saattaa luomakunta ihmisen kodiksi viljellen ja varjellen.

Viljelemiseen ja varjelemiseen sisältyy vastuu kaiken luodun suojelemisesta. Ihmisen on huolehdittava luomakunnasta niin, ettei sitä turmella eikä käytetä väärin.

Lutherin kynästä

Luther käsittelee luomakunnan sunnuntain epistolaa (Kol. 1:13-14) saarnassaan vuodelta 1530:

Hän on pelastanut meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa valtakuntaan, 14 hänen, joka on meidän lunastuksemme, syntiemme anteeksianto. (Kol. 1:13-14)

”Jos uskot, että Kristus todella on kärsinyt puolestasi ja pelastanut sinut, voit lausua: ”Jos Kristus on ottanut syntini päälleen, minulla ei enää sitä ole, koska se on Kristuksella.” Hän on kiskonut synnit irti sydämestäni ja omastatunnostani. Minulla oli siellä lista, jossa luki: ”Olet avionrikkoja, murhaaja ja varas.” Kuitenkin tämän sanan ansiosta: Kristus on ottanut syntini päälleen, minun syntiäni ei enää löydy miltään listalta tai kirjasta, ei taivaassa eikä maan päällä. Syntini on kirjattu Jumalan Poikaan, näen ne hänessä enkä missään muualla.”

(Lainaus teoksesta "Yksin armosta. 365 päivää Martti Lutherin seurassa". Käännös Anja Ghiselli. Kirjapaja 2010, s. 222-223.)