500 vuotta kansankieltä ja kansanopetusta

500 vuotta kansankieltä ja kansanopetusta

500 vuotta kansankieltä ja kansanopetusta –kirjanäyttely Lohjan pääkirjastossa avataan maanantaina 2. lokakuuta.

Lohjan seurakunta, tiedote 28.9.2017

Lohjan seurakunta kokoaa arkistoistaan vanhojen kirjojen näyttelyn. Vanhimmat kirjoista ovat peräisin jo 1500-luvulta.

Näyttely on esillä Lohjan Pääkirjaston Linderinsalissa 2.- 20. lokakuuta kirjaston aukioloaikana ma-pe klo 9-20 ja la klo 9-15.

Lohjan seurakuntapitäjän syntyjuuret ulottuvat 1200-luvulle. 31.10.2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta Martti Lutherin aneteesien julkaisemisesta.

Tapahtuma käynnisti reformaatioksi (tai uskonpuhdistukseksi) kutsutun prosessin, joka synnytti protestanttiset kirkkokunnat ja hajotti yhtenäisen läntisen kristikunnan. Reformaatio levisi pohjoismaihin ja Suomeen syntyi luterilainen kirkko.

- Reformaation keskeinen idea oli tuoda Raamatun sana kansan käsiin äidinkielisenä. Mikael Agricolan toimesta syntyi suomen kirjakieli. Syntyi myös suomenkielistä kirjallisuutta. Kieli ja kirjallisuus ovat vuosisatojen kuluessa muokanneet meistä sellaisia kuin olemme, sanoo Simo Jouhi.

Kirjanäyttelyn avulla hahmotetaan Suomen historiaa viiden vuosisadan ajalta.

Martti Lutherin Postillan lukutuokio kirjastossa joka päivä klo 12

Luther kirjoitti aikanaan useita niin sanottuja postilloja, eli kirkkovuoden teksteihin liittyviä kirjallisia saarnoja. Lutherin postilloja on käännetty myös suomeksi ja niitä ovat aktiivisesti lukeneet sekä papit valmistaessaan tulevan pyhän saarnaa että tavalliset seurakuntalaiset hartaudekseen. Lohjan seurakunnan työntekijät lukevat joka päivä Lutherin postilloja kello 12 alkaen.

Postillan lukijat ja aiheet:

• Ma 2.10. Erica Stick, pastori: Mikkelinpäivä Kirkkopostilla osa III.
  • Ti 3.10. Horst Gripentrog, kappalainen: 2.su loppiaisesta Kaanaan häät Huonepostilla.
  • Ke 4.10. Piia Korpijaakko, pastori: 4.su lopp- Jeesus tyynnyttää myrskyn Kirkkopostilla osa II.
  • To 5.10. Marita Laaksonen, nuorisotyönohjaaja: Septuagesimasunnuntai Työmiesten päiväpalkka Kirkkopostilla osa II.
  • Pe 6.10. Eeva Liesilinna joht. nuorisotyönohjaaja: Laskiaissunnuntai Sokean parantaminen, Herra armahda. Kirkkopostilla osa II.
  • Ma 9.10. Juhani Korte, kirkkoherra: 17.kjs Kristityn vapaus (nykyisin18.sunnuntai helluntaista) Luuk 14:1-14 (Saako sapattina tehdä hyvää) Kirkkopostilla osa III.
  • Ti 10.10. Horst Gripentrog, kappalainen: Puolipaasto (4.paastonajan su=Leipäsunnuntai) Ruokkimisihme Kirkkopostilla osa II.
  • Ke 11.10. Piia Korpijaakko, pastori: 3.kjs (nyk. 4.shel) Kadonnut lammas. Luuk 15:1-10. 1.saarna Kirkkopostilla osa III.
  • To 12.10. Heini Nikander, pastori: 1. sunnuntai pääsiäisestä. Tuomas - Joh 20: 19-31. Kirkkopostilla osa II.
  • Pe 13.10. Arja Majuri, Karjalohjan alueseurakunnan pastori: Valvomisen sunnuntai 10 neitsyttä Matt 25:1-13. Kirkkopostilla osa III.

Hetki aikakauden musiikista

Collegium Musicum -orkesteri esittää reformaation aikaista musiikkia tiistaina 3.10. klo 19 Lohjan kirjaston aulassa. Kamariorkesteri Collegium Musicum on toiminut säännöllisesti jo vuodesta 1998 lähtien yhteistyössä Lohjan seurakunnan kanssa. Lisätietoja orkesterista