Rakkauden kaksoiskäsky
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Rakkauden kaksoiskäsky

Länsi-Uusimaa 14.10.2017

Seuraavan sunnuntain evankeliumi kertoo mahdollisesti tunnetuimmasta ja lainatuimmasta Jeesuksen opetuksesta. Häneltä kysytään, mikä on tärkein käsky. Tapansa mukaan Jeesus yllättää kuulijansa, ei vastaa yksioikoisesti vaan ikään kuin kokoaa 10 käskyä kahteen tärkeimpään. Kolme ensimmäistä käskyä kymmenestä tiivistyy käskyyn: Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi. Loput seitsemän käskyä tiivistyy: Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi.

Olin tällä viikolla pitämässä rippikoulua aloittaville infotilaisuutta rippikoulusta ja siitä, mitä rippikoulu on. Kerroin, että rippikoulussa saatte pohtia sitä, mikä on oikein ja väärin. Eräs poika viittaa ja sanoo: ”Täytyy heti alkuun tunnustaa, että en ole aina pystynyt noudattamaan kaikkia kymmentä käskyä.” Vastasin, että en minäkään.

Kuulin joskus saarnan, jossa sanottiin, että Raamatussa ihmisen historia on mokaamisen historiaa. Missään vaiheessa ihmiskunta ei ole pystynyt noudattamaan Jumalan käskyjä oikeasta ja väärästä. Me ihmiset tarvitsemme Lunastajaa, joka voittaa synnin meidän puolestamme. Messias syntyi maailmaan. Hän opetti oikeasta ja väärästä. Kaikki Jeesuksen opetukset huipentuvat Rakkauden kaksoiskäskyyn. Kaksi jälleen kerran selkeää ohjetta Jumalan tahdon mukaisesta elämästä. Näitäkin käskyjä on vaikea noudattaa. Jumalan rakastaminen unohtuu arjen murheiden ja ilojen keskellä, maalliset asiat tuntuvat tärkeämmiltä. Lähimmäinen toimii mielestämme väärin ja typerästi ja puhumme hänestä pahaa.

Tästä syystä tarvitsemme armoa. Tämän sanoman haluamme rippikoulussa välittää ja myös näyttää toteen. Jeesus tuli maailmaan paitsi opettamaan, myös armahtamaan meidät. Hän rakastaa meitä, vaikka välillä unohdamme käskyt oikeasta ja väärästä, rakkaudesta Häntä ja lähimmäistä kohtaan. Saamme myöntää mokamme ja palata Isän armolliseen syliin kerta toisensa jälkeen.

Emilia Hujanen, nuorisotyönohjaaja

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja