Reformaation merkkivuosi huipentuu Turussa 5.11. − Tasavallan presidentti reformaation merkkivuoden pääjuhlaan

Reformaatioviikkoa vietetään viikolla 44 eli 31.10.–5.11.2017. Tiistaina 31. lokakuuta 2017 tulee kuluneeksi tasan 500 vuotta siitä, kun saksalainen Martti Luther julkaisi kuuluisat teesinsä. Teesit käynnistivät kirkollista elämää, kieltä ja kansansivistystä, kulttuuria, hallintoa ja lainsäädäntöä muovanneen tapahtumasarjan, jota kutsutaan reformaatioksi tai uskonpuhdistukseksi. Sen seurauksena syntyi myös luterilainen kirkko.

Tiedote. Julkaistu: 19.10.2017, Kirkon viestintä

Satojen tapahtumien reformaation merkkivuosi huipentuu sunnuntaina 5. marraskuuta 2017 Turussa vietettävään valtakunnalliseen pääjuhlaan. Juhlajumalanpalvelus ja Yhtä matkaa -pääjuhla päättävät valtakunnallisen reformaatioviikon ja koko merkkivuoden Suomessa. Tapahtumiin ovat kaikki tervetulleita.

Päivä alkaa Turun tuomiokirkon juhlajumalanpalveluksella klo 10. Messun toimittaa arkkipiispa Kari Mäkinen avustajineen. Yle TV1:ssä televisioitavassa jumalanpalveluksessa musiikista vastaavat kuorot Turku Cathedral Youth Choir, Chorus Cathedralis Iuniorum ja vaskikvintetti.

Merkkivuoden pääjuhla Yhtä matkaa – reformaatiota jo 500 vuotta alkaa Turun Logomossa klo 15. Valtiovallan tervehdyksen juhlaan tuo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Yhtä matkaa -tapahtumassa musiikki, tanssi ja kuvat siivittävät isien ja poikien, äitien ja tyttärien tarinoita omista juuristaan. Miltä maailma näyttäisi, jos aikakone tempaisisi meidät viidensadan vuoden päähän tulevaisuuteen? Niin tapahtuu Mikael Agricolan perheelle. Mikael, Birgitta ja pikku-Kristian temmataan 1500-luvulta vuoteen 2017. He saavat kuulla, millä tavoin satojen vuosien takaiset teot ja sanat yhä vaikuttavat suomalaisten elämään.

”Henkinen ja hengellinen perintö kantaa sukupolvesta toiseen. Tulevat vuosisadat rakentuvat tämän hetken tekojen ja sanojen perustalle. Juhlassa lapset ja koululaiset antavat äänensä kuulua paremman maailman puolesta”, juhlan käsikirjoittaja, kirjailija Tytti Issakainen kertoo.

Kaikille avoimessa, maksuttomassa tapahtumassa esiintyvät tanssiryhmä Xaris Finland ja turkulaiset Puolalan ja Puolalanmäen koulujen kuorot. Artistivieraana tapahtumassa nähdään muun muassa Mikaveli, Olivia Amupala, Pekka Simojoki, Marzi Nyman, Anna-Mari Kaskinen ja Jaakko Löytty.

Reformaation merkkivuotta vietetty läpi vuoden

Suomessa on liitytty kuluneen vuoden aikana kansainvälisen reformaation merkkivuoden viettoon. Monipuolista ohjelmaa on järjestetty eri puolilla maata. Turulla on Suomen reformaatiokaupunkina ollut erityinen rooli merkkivuoden vietossa. Laaja-alainen toimijaverkosto on tuottanut monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille. Merkkivuoden päätapahtumat on järjestetty Turussa.

Lohjan seurakunnassa tapahtuu:

To 2.11. klo 18.30 Lutherin virret lauluilta Pusulan kirkossa laulamme yhdessä tulevan viikonlopun Reformaatio-messun virsiä. Kirkkokuoro kahvittaa ja laulaa, urkukoraaleja Päivikki Jurmu, iltahartaus Sampo Luukkonen.

To 2.11. klo 18.30 Armo, turva ja lohdutus – Lutherin virsiä Nummen kirkossa. Liisa Enwald kertoo Lutherista ja hänen virsistään, lauluyhtye Glimt laulaa, yhdessä laulamme Lutherin virsistä, Marjanen, Kuoppala.

Su 5.11. uskonpuhdistuksen muistopäivä, Uskon perustus, jumalanpalvelukset:

- klo 10 Pyhän Laurin kirkko messu, Korte, Korpijaakko, urut Kerko, jumalanpalvelus radioidaan Radio Dein taajuudella 107,2 MHz, kirkkokahvit srk-keskuksessa. Uskonpuhdistuksen muistopäivän messua vietetään Lutherin hengessä. Messussa mukana Collegium Musicum. Kirkkokahveilla mukana Juhani Korte ja Simo Jouhi, joilta on mahdollisuus kysellä kaikkea mitä reformaatiosta haluaisit vielä tietää

- klo 10 reformaation juhlamessu Nummen kirkossa, Marjanen, Kuoppala, lauluyhtye Glimt, Sanna Kuivalainen, trumpetti

- klo 10 Sammatin kirkko, reformaation 500 v. juhlamessu, Rantanen, Pertti Haapalainen. Kirkkokahveilla Paavo Pinomaa, juhlapuhe Mikael Agricolasta

- klo 12 Karjalohjan kirkko, messu, keittolounas, Reformaatio 500 v tapahtuma, Majuri, Pertti Haapalainen

- klo 12 sanajumalanpalvelus (virsijumalanpalvelus Lutherin hengessä) Pusulan kirkossa, Luukkonen, Jurmu, avustajana Sarkamies. Lähetystyön ystävät tuovat vanhainkodin väkeä kirkkoon

- klo 16 Virkkalan kirkko, messu, järj. Sley. lit. Ari Norro, saarna Ari Norro, kanttori Kullervo Puumala.

Su 5.11. klo 16.30 soihtukulkue lähtee Nummen kirkkoon kirkonmäeltä kolmelta eri suunnalta; Nummenkirkkotieltä, Mateenniementieltä sekä kappelin luota Rauhanpolulta. Soihtukulkueeseen voivat kaikki halukkaat liittyä mukaan oman lyhdyn kanssa.

Su 5.11. klo 17 Nummen kirkossa Lasse Heikkilän Suomalainen messu -konsertti, jossa seurakuntakin pääsee laulamaan. Mukana Nummen kirkkokuoro, nuorten kuoro, Nummi-Pusulan Mieslaulajat Hannele Solalan johdolla sekä Anna Vuorela, viulu, Tuomo Mantere haitari, Tanja Mäkelä, laulu, Sanna Kuoppala, piano ja Heikki Marjanen, puhe. Suomalaisen messun jälkeen on seurakuntatalolla tarjolla pieni iltapala, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Su 5.11. klo 18 Pyhän Laurin kirkko, konsertti ”In Darkness Let Me Dwell” John Dowlandin ja Henry Purcellin musiikkia: Anna Villberg, sopraano, Pentti Hildén, renessanssiluuttu, mandora ja laulu, vapaa pääsy, ohjelma 5 €.