Turvaa uskosta

Turvaa uskosta

Länsi-Uusimaa 21.10.2017

Kyselin nuorten syysleirin osallistujilta heidän uskostaan. Kysymykset olivat: Mitä usko Jeesukseen sinulle merkitsee? Milloin/miksi on helppo uskoa? ja Milloin/miksi on vaikeaa uskoa?

Usko Jeesukseen merkitsee monelle nuorelle lohtua, tukea ja turvaa, iloa, pelastusta ja läsnäoloa. Usko aiheuttaa luottamusta siihen, että kaikki järjestyy ja siihen, että Jeesus on omassa elämässä läsnä hyvinä ja huonoina hetkinä. Aina on joku, joka kuuntelee ja tukee, koskaan ei jää yksin.

Usko on helppoa nuorten mielestä silloin, kun elämässä menee hyvin ja hyviä asioita tapahtuu. Silloin on helppo olla Jumalalle kiitollinen kaikesta, mitä Hän on antanut. Myös silloin on helppo uskoa, kun jotain odottamatonta hyvää tapahtuu, esimerkiksi paranee jostain sairaudesta yllättäen. Silloin usko saa aikaan luottavaisen ja itsevarman olon. Vaikeaa uskominen on suurten menetysten ja surun aikana ja kun elämä ei suju hyvin tai kun on epävarma tulevaisuudesta. Vaikeina hetkinä usein miettii, missä Jumalan apu on tai epäilee Jumalan olemassaoloa.

Uskoa kasvattaa se, kun kuulee todentuntuista opetusta Jumalasta, sellaista, mikä on normaalia elämää lähellä. On helppoa uskoa, kun on sellaisten ihmisten kanssa, jotka ajattelevat samalla tavalla uskosta. Jos kaverit ovat kielteisiä uskoa kohtaan, on vaikeaa kertoa uskostaan. Kaverit voivat myös vaikuttaa siihen, että itse alkaa epäillä omaa uskoaan.

Usko tarkoittaa nuorille yhteenkuuluvuutta ja yhteisön tukea. Vaikkei uskoisikaan, seurakunta koettiin tärkeänä, koska se tuo ihmisiä yhteen. Seurakunnassa nuori kokee saavansa olla oma itsensä. Usko merkitsee nuorille myös toisten huomioonottamista.

Kun mietimme elämän vaikeuksia, nuoret sanoivat: Vaikeina hetkinä on helpompi pyytää Jumalan apua, hyvinä hetkinä ei välttämättä huomaa tarvitsevansa Jumalan apua. Uskon ydin sanottiin myös: Vaikka kuinka tekisi virheitä, saa anteeksi aina.

Huomasin, että usko on nuorille toivoa, luottamusta ja yhteisöllisyyttä. Toivottavasti me aikuisetkin voimme sanoa samoin.

Mirja Luodes, nuorisotyönohjaaja