John Dowland

Anna Villberg

Pentti Hildén

5.11.2017 klo 18 Lohjan Pyhän Laurin kirkko: John Dowlandin ja Henry Purcellin musiikkia

Anna Villberg – sopraano

Pentti Hildén – renessanssiluuttu, mandora ja laulu

In Darkness Let Me Dwell

pimeydessä antakaa minun asua , näin alkaa eräs englantilaisen John Dowlandin (1563-1626)upeimmista lauluista. Konsertti on kuin yöllinen vaellus jossa sukelletaan Dowlandin laulujen ajattoman herkkien ja kirkkaiden sävelten siivittämänä yhä syvemmälle öiseen pimeyden valtakuntaan. Pimeys, tuska ja kuolema olivat teemoja jotka inspiroivat Dowlandia luomaan ehkä kaikkein ainutkertaisimmat laulunsa. Yön demoni t joutuvat kuitenkin perääntymään ja toivo palaa Dowlandin omien hartaiden laulujen myötä. Vähitellen yön valta murtuu ja konsertti päättyy Dowlandin maanmiehen Henry Purcellin (1659-1695) valoisiin säveliin.

"Konserttimme on kuin öinen matka, jossa Dowlandin kiehtova sävelkieli ja ajattoman kauniit melodiat johdattelevat yhä syvemmälle pimeyden ja synkkyyden valtakuntaan. Yön synkät voimat joutuvat kuitenkin perääntymään ja toivo ilmestyy Dowlandin omien hartaiden laulujen myötä. Vähitellen yön valta murtuu ja konsertti päättyy Henry Purcellin valoisaan hymniin." (Pentti Hilden)

John Dowland

Englantilainen John Dowland oli elinaikanaan 1563-1626 erittäin arvostettu luuttutaituri. Hänen sävellyksiään löytyy laajalti tuon ajan eurooppalaisista luuttukokoelmista. Jopa Pietari Brahen nuottikirjassa on hänen kappaleitaan. Kansainvälisiä vaikutteita hän sai jo nuorena oleskeltuaan Ranskassa, sittemmin hän palveli Brunswickin herttuan, Hessenin maakreivin ja Tanskan kuningas Christian neljännen hoveissa. Paikka Englannin hovissa heltisi hänelle vasta 1612.

Dowland julkaisi neljä laulukokoelmaa: The First Booke of Songes (1597), The Second Book of Songes (1600), The Third and Last Book of Songes (1603) ja A Pilgrimes Solace (1611). Varsinkin ensimmäisestä tuli varsinainen suosikki, siitä otettiin viisi painosta. Lauluissa on usein painettu melodian ja luuttutabulatuurin lisäksi kolme lisälauluääntä. Näin ne voitiin esittää myös neliäänisenä kuoroversiona. Laulujen luonne, kuin myös sävelkieli, vaihtelee suuresti yksinkertaisesta säkeistölaulusta vapaaseen runon tunnelman välittämiseen; tunnelman usein ollessa hyvinkin syväluotaava tai epätoivoinen kuten laulussa ”In Darkness let me Dwell”.

Anna Villberg

on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011, pääaineenaan laulupedagogiikka. Lisäksi hän on koulutukseltaan musiikkipedagogi AMK. Anna Villberg on erittäin monipuolinen muusikko taitaen niin klassisen laulumusiikin ohjelmiston, improvisaation kuin vanhan musiikin esityskäytännötkin. Vanhaa musiikkia Anna Villberg on opiskellut useilla kotimaisilla ja kansainvälisillä mestarikursseilla. Solististen tehtävien lisäksi Anna Villberg on kysytty yhtyelaulaja. Tällä hetkellä hän kuuluu italialaiseen madrigaalimusiikkiin keskittyvään Giardino Novo yhtyeeseen sekä on renessanssin vokaalipolyfoniaan painottuvan lauluyhtye Lumen Valon 1. sopraano. Anna Villberg on kysytty laulupedagogi niin yksinlaulunopettajana kuin kuorojen ja lauluyhtyeidenkin puolella. Päätyökseen hän työskentelee Vantaan musiikkiopiston klassisen laulun lehtorina.

Pentti Hildén

opiskeli kitaransoittoa Sibelius-Akatemiassa missä hän suoritti klassisen kitaransoiton diplomitutkinnon 1983. Hänen laaja-alainen kiinnostuksensa kulttuuriin on musiikin alueella sittemmin synnyttänyt hyvin monipuolisen toimenkuvan: renessanssia luutulla, barokkiakappaleita ja continuosoittoa barokkikitaralla ja mandoralla, latinalaisamerikkalaisia rytmejä, espanjalaisia klassikoita, evergreensävelmiä... Läpi muusikonuran on laulumusiikki ollut eräs hänen suurista rakkauksistaan; lauluopinnot alkoivat Sibelius-Akatemiassa sivuaineena ja tänä päivänä ovat kitara- ja luuttusäestykselliset laulut elimellinen osa hänen ohjelmistoaan kattaen yhtä laajan tyylikirjon kuin soitinohjelmistokin. Erikseen täytyy myös mainita jo kohta 40 v. jatkunut yhteistyö kitarataiteilija Janne Lehtisen kanssa.