Yhteinen vastuu

Yhteinen vastuu

Mikä yhdistää suomalaista, syrjäytynyttä vanhusta, ja kambodžalaista yksinhuoltaja-isoäitiä? Nämä kaksi asuvat noin kahdeksan tuhannen kilometrin päässä toisistaan. Heidän elämänsä näyttävät kerrassaan erilaisilta: ensimmäisen koti helsinkiläisessä kerrostalossa on rakennettu pitämään kylmä loitolla. Toisen lautaseinien väleistä tuulee – niin harvat ne ovat - mutta koti on perustettu tolpille ainaisen tulvavaaran vuoksi. Heidän tapansa ajatella on rakentuu toisin: pitkälti syntymäpaikan mukaan värittynyt elämäntarina saa lukuisia vaihtelevia muotoja maailmassamme. Kummallakin on omat pyhät asiansa, edustamilleen maailmankolkille tyypilliset. Toisen mieli on musta ihmisenkaipuusta, suomalainen vanhus on jäänyt totaalisen yksin. Hänen kambodžalaista sisartaan puolestaan kalvavat lastenlasten kouluasiat: kunpa sato tänä vuonna riittäisi kattamaan koulumaksut.

Heitä yhdistää yksi asia: molemmat heistä ovat juuri sinun lähimmäisiäsi.

Raamatun tunnetuimpiin kohtiin kuuluvat Rakkauden kaksoiskäsky ja kultainen sääntö muistuttavat meitä kohtelemaan lähimmäisiämme hyvin, kuten itseämme. Jeesuksen opetus ei kuitenkaan jää tähän, vaan hän on jälleen oman aikansa radikaali. Te olette kuulleet sanottavan: ´Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi.’ Mutta minä sanon teille: rakastakaa ja rukoilkaa vainoojienne puolesta.  Lähimmäisen hyvän kohtelun tulisi siis ulottua jopa vainoojiimme. Siinä meillä aikamoinen tehtävä – tehtävä, jossa saamme tuta rajallisuutemme.

Ihmisellä on lähimmäisenrakkauteen perustuva palvelutehtävä toista ihmistä kohtaan. Tehtävä sisältää paljon vastuuta. Onneksi voimme jakaa sen yhdessä. Yhteisvastuukeräys starttaa perinteisesti huomenna, kynttilänpäivänä.

Herra, anna sinun valosi loistaa teoissamme.

Mitä minä voin tehdä auttaakseni? Lisätietoa osoitteesta: www.yhteisvastuu.fi sekä paikallisesti Lohjan seurakunnan alueella: Tuulikki Ruohomäki p. 0503777394/tuulikki.ruohomä**@**

Paupa Tuomanen