Almanakan kääntämisen vaikeus

Almanakan kääntämisen vaikeus

Länsi-Uusimaa 30.12.2017

On vaikea nousta uuteen päivään, jos tulevaisuus ei tarjoa mainittavasti mitään hyvää. Toivo merkitsee valtavan paljon. Ajatellaan vaikka nuorta perhettä, jonka lapsi sairastaa vakavasti. Kuinka valoisalta elämä näyttääkään, kun lapsi tervehtyy. Odotettavissa on vielä syntymäpäivien viettämistä. Tai nuorta leskeä, jolla on vielä pitkä matka Hyväntoivonniemelle. Nuorta, joka pohtii onko totta, että elämä joskus vielä aukenee.

Mikä vie toivon? Se tuntu, että ei omista, ei voi, eikä ole sitä, mitä muilla on, muut voivat tai ovat. Hyvänä pidetty elämä puuttuu.

”Jeesus esitti vielä vertauksen: »Eräällä miehellä oli viinitarhassaan kasvamassa viikunapuu. Hän meni etsimään siitä hedelmiä, mutta ei löytänyt. Silloin hän sanoi puutarhurille: 'Jo kolmena vuotena olen käynyt etsimässä hedelmiä tästä viikunapuusta, mutta en ole löytänyt. Kaada se, sehän vain vie voiman maasta.' Mutta puutarhuri vastasi: 'Herra, anna sen olla vielä yksi vuosi. Minä muokkaan ja lannoitan maan sen ympäriltä. Jospa se ensi vuonna tekee hedelmää. Jollei niin käy, käske sitten kaataa se.'” (Luuk. 13:6-9).

Mitä tehdä? Me, joilla on toivo, voimme  – useammin kuin ajattelemme –  auttaa, tukea eri tavoin, kuunnella ja antaa tilaa. Ja vastavuoroisesti me toivon hukkaajat, saamme toisiltamme tukea, myötäelämistä ja apua.

Muutakin voisi. Nähdä elämänsä Jeesuksen vertauksen läpi. Elämässä ei ole kysymys aikaansaamisesta. Vertauksesta voisi päätellä, että Jeesuksen mukaan elämään kuuluu aikoja, jolloin hyvistä pyrkimyksistä huolimatta toivottuja saavutuksia ei kerta kaikkiaan synny. Mietitään vakavasti mitä oikein tehdä, kun löytää itsensä omien unelmiensa ja tosielämän sopimattomuudesta.

”Jospa se ensi vuonna…” sanoo toivorikkaasti vertauksen ammattilainen, puutarhuri. Useampi tulokseton ja vaikea vuosi takana ei ole syy menettää toivoa. Jumala pitää huolen, tahtoi Jeesus opettaa. Siksi vanhan vuoden voi jättää taakseen sellaisenaan, ja suunnata kohti tulevaa.

Raimo Kuismanen

Lohjan ev.-lut. seurakunnan pappi