Paineiden tasaus
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Paineiden tasaus

Länsi-Uusimaa 23.12.2017

”Ota nenästä kiinni ja laita suu kiinni. Puhalla sitten ilmaa nenän kautta korviin.”  Kenties olet tehnyt tämän ohjeen mukaisesti joskus sukeltaessa tai lentokoneessa. Puhaltaessa tunnet painetta korvissa, pientä tai suurta riippuen siitä, kuinka kovaa puhallat. Tällä tavalla voit tasata ilmanpainetta pään sisällä.

Niin, painetta. Jouluun liitetään usein erilaiset paineet. Lahjat, ruuat, siivous, ovatko varmasti kaikki asiat ja ihmiset huomioitu? Yksinäiselle paine saattaa tarkoittaa seuran löytämisen vaikeutta. Joulussa on vahva perhejuhlan leima. Väsyneelle kuormitus voi tulla reipastumisen paineesta tai uudessa elämäntilanteessa olevalle uutuuden paljoudesta – mikä säilyy entisestä, minkä taas on hyväkin muuttua.

Miten tasata joulupaineita tai pidemmällä tähtäimellä arjen paineita? Miljoonan euron kysymys. Vai onko?

Joka vuosi joulun lähestyessä erilaiset lehdet, kirjat, netistä puhumattakaan ovat täynnä yhden tai useamman kohdan vinkkejä paineiden selättämiseen. Painetta voi tuottaa sekin, että unohtaa juuri sen maagisen paineiden poiston top10-listan ensimmäisen ja tärkeimmän vinkin.

Huomaan itse joulua odottaessa palaavani hyvin yksinkertaisiin asioihin. Kuuntelemaan itseäni, omaa vointia. Pysähtymään sellaisena kuin olen joulun seimen äärelle. Pappina joulun sanoman ääressä olo on myös osa työtäni. Se kuitenkin kantaa niiden hetkien yli, kun jätän työvaatteet naulakkoon.

Kun palaan Jeesuksen seimen äärelle ajatuksissani välillä myös paineita tasaamaan, katselen ympärille. Luulenpa, että pimeähkössä heiniä täynnä olevassa eläinsuojassa ei siivoiltu hiki otsassa markkinoiden viimeisimmällä kodinpuhdistusaineella. Perunalaatikon ja pipareiden tuoksu ei osu nenään. Silti joulu on. Se on siinä ihmeessä, että Jumala tulee lapseksi. Pieneksi, tarvitsevaksi ihmiseksi. Ja niin mekin saamme tulla ja olla Jumalan lapsia. Paineiden keskellä tarvitsevia, omannäköisiä ja arvokkaita pieniä ihmisiä. Jouluna ja arkena, kaikessa rauhassa.

”Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa sanoen: Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” Luuk. 2:13-14

Erica Stick
s
eurakuntapastori

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja