Käykäämme nyt Jerusalemiin

Käykäämme nyt Jerusalemiin

Länsi-Uusimaa 10.3.2018

”Käykäämme nyt Jerusalemiin ja yhdessä paastotkaamme”, lauletaan tutussa virressä. Paaston aika on meille joka vuosi tarjottu uusi mahdollisuus arvioida omaa elämäntapaamme. Ja mieleen nousee myös kysymys, miten käytämme tämän ajan, miten valmistaudumme ottamaan vastaan tämän lahjan.

Oman aikamme hengellinen kaipaus näyttää olevan koditon. Kirkolla on tarjota jotakin sellaista, mitä kirkosta vieraantunut kaipaa: kollektiivinen kohtaamispaikka ja yhteinen kieli, jolla ilmaista syvimpiä tunteitamme, kysymyksiämme ja kaipaustamme.

Paasto voi olla yritystä päästä irti omahyväisyydestä ja itsekeskeisyydestä. Usein olemme omaa itseämme kohtaan niin ylenpalttisen ystävällisiä, että haluamme tarjota itsellemme kaiken, mikä on vallassamme tai mihin meillä on varaa. Ja usein enemmänkin. Ihan hyvä tarkistaa silloin tällöin halut ja tarpeet ja toiveet ja niiden järkevyys tai hyödyllisyys.

Paasto saattaa estää meitä tulemasta tapojemme orjiksi. kaikki sellainen, josta pidämme kiinni, vaikka tiedämme sen turhaksi tai vahingolliseksi tai tarpeettomaksi, on turhaa painolastia. Jos pystyisimme järkevään paastoon, nautinnosta ei tulisi kahle eikä tavasta hallitsija. Paasto auttaa säilyttämään asioiden alkuperäisen viehätyksen.

Paasto auttaa säilyttämään kyvyn tulla toimeen ilman tavaroita tai asioita. Se opettaa meitä arvostamaan asioita enemmän.

Tuskin koskaan aikaisemmin on paastottu niin paljon kuin nykyään. Syy vain on toinen. Monet paastoavat laihtuakseen ja siten näyttääkseen muiden silmissä ”paremmalta”. Jumalan silmissä paremmalta näyttääkseen ei tarvitse paastota. Se ei ole minä-projekti.

RUKOUS: Herra Jumala, Taivaallinen Isä, anna meille armo rakastaa mitä käsket ja haluta mitä lupaat. Auta meitä pysymään kutsumuksessamme uskollisina ja kantamaan hedelmää päiviemme loppuun asti. Aamen.

Riitta mäenpää