Kirkkovuosi: Marian ilmestyspäivä

Kirkkovuosi: Marian ilmestyspäivä

Tiedote, julkaistu: 5.3.2018, Kirkon viestintä

Marian ilmestyspäivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 18.3. Päivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen Neitsyt Marialle. Enkeli Gabriel ilmoitti tuolloin Jeesuksen syntymästä. Vaikka päivää vietetään keskellä pääsiäispaastoa, kyseessä on jouluun liittyvä erityispyhä.

Mariaa pidetään kristikunnassa kristittyjen esikuvana ja äidin osassaan samaistumisen kohteena. Aikaisemmin pyhä tunnettiin nimellä Marian päivä, mutta vuonna 2000 kirkkokäsikirjojen uudistamisen myötä päivän nimi palautettiin nykyiseen muotoonsa. Marian ilmestyspäivän lisäksi Marialle on omistettu luterilaisessa kirkossa neljäs adventtisunnuntai.

Marian ilmestyspäivä vakiinnutti asemansa 500-luvulla. Suomen luterilaisessa kirkossa Marian ilmestyspäivää vietetään ensijaisesti sinä sunnuntaina, joka sijoittuu 22.–28.3. väliselle ajalle. Jos sunnuntai osuu palmusunnuntaiksi tai pääsiäispäiväksi, päivää vietetään palmusunnuntaita edeltävänä sunnuntaina. Ortodoksisessa ja katolisessa kirkossa pyhää vietetään vakituisesti 25. maaliskuuta.

Marian ilmestyspäivän liturginen väri on valkoinen. Muuten paastonajan värinä kirkoissa on violetti.

Yle TV1 lähettää Marian ilmestyspäivän messun Helsingin Viikin kirkosta 18.3. klo 10.00. Messussa saarnaa Malmin kirkkoherra Heikki Arikka.

Marian ilmestyspäivä, "Herran palvelijatar" jumalanpalvelukset Lohjan seurakunnassa:

• klo 10 Pyhän Laurin kirkko, messu, Marian ilmestyspäivä, Gripentrog, Mäkelä, Saario & Laurin Laulajat, jumalanpalvelus radioidaan Radio Dein taajuudella 107,2 MHz

• klo 10 Sammatin kirkko, perhemessu, Rantanen, Orama, Partinen, Veiksola, Karinto, perheiden pyhä klo 9 alk. aamupalalla Yhteisvastuu-teeman parissa seurakuntasalissa, tapahtuma on kaikille seurakuntalaisille avoin

• klo 10 messu Nummen kirkossa, Marjanen, Jurmu

• klo 12 Karjalohjan kirkko, messu, Herättäjä-Yhdistyksen kirkkopyhä, Raija Urama, Arja Majuri, Heikki Orama, Karjalohjan kirkkokuoro, kirkkokahvit ja siioninvirsiseurat

• kl. 13 högmässa i Virkby kyrka, Kuismanen, Saario, kyrkkaffe.

• klo 12 perhekirkko Pusulan kirkossa (ei ehtoollista), Marjanen, Jurmu, Sulavuori, Noranta ja päiväkerholaiset. Kirkkokahvit seurakuntatalolla.