Ristin juurella

Ristin juurella

31.3.2018, Länsi-Uusimaa

Kyseessä on kuvio joka koostuu kahdesta viivasta, jotka leikkaavat toisensa 90 asteen kulmassa, niin että kumpikin viivoista jakaantuu kahteen osaan. Se on työpöydälläni tätä kirjoittaessa, nuorella ehkä kaulassa kesän konfirmaatiossa ja Lohjan Pyhän Laurin kirkossa se on näyttävästi kirkon etuosassa.

Kyseessä on risti, symboli joka on jo ennen kristinuskon syntyä kuvannut olemassaolon perimmäisiä asioita. Nyt risti on kaikkien kristittyjen yhteinen tunnus. Ristin pystypuu ja poikkipuu ilmaisevat Jumalan ja ihmisten, sekä taivaallisen ja maallisen kohtaamista. Puhekielessä risti voi merkitä taakkaa, jota ihminen joutuu kantamaan elämässään.

Nyt pääsiäisen tapahtumien keskiössä, ristin todellinen sanoma vasta avautuu kaikessa suuruudessaan. Eilen pitkäperjantaina, Jeesuksen elämä päättyi ristille. Tuossa kärsimyksessä ja epätoivossa, näytti siltä että kaikki on tässä ja kuolema voitti. Tänäänkin, kun Jeesus on jo otettu ristillä, tuo pimeys jatkuu, Jeesus on edelleen haudassaan. Mutta samalla me tiedämme, ettei kaikki ole tässä, tämä ei tule olemaan kaiken loppu. Voimme jo nähdä Golgatan takaa sarastavan valon kajon.

Jeesuksen mukana naulattiin ristille kaikki meidänkin synnit, Jeesuksen kärsimys ja ristinkuolema mahdollistavat meille uuden alun. Sillä Jeesuksen ristinkuoleman käsittämätön kärsimys sai ratkaisunsa ylösnousemuksen kautta. Tänään pääsiäisyön messussa voimme riisua kirkkosalin mustasta, sytyttää taas kynttilät, pukea itsemme ja kirkon valkoiseen. Voimme iloita siitä että kärsimyksestä ja kuolemasta kertova ristin merkki ja Jeesus ristillä, vaihtuvat voiton, toivon ja elämän merkiksi. Risti on tyhjä, pelastuksen ja ylösnousemuksen merkki!

Ota tuo elämän risti tänään käyttöösi, siunaa itsesi ristinmerkillä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Se on kuin pieni uskontunnustus, joka vakuuttaa, että kasteessa Jumala on liittänyt sinutkin Kristuksen kuoleman ja ylösnousemuksen osallisuuteen.

Piia Korpijaakko