Ohut paikka
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Ohut paikka

 

Luuk. 18:31-43

Kelttiläisessä  hengellisyydessä on sanonta Thin Place, ohut paikka. Sillä tarkoitetaan paikkaa, jossa maa ja taivas kohtaavat. Se on hetki, jossa maan ja taivaan välinen raja häviää ja Jumala tuntuu olevan aivan erityisen lähellä ihmistä. Puhutaan kairos-hetkestä, Jumalan antamasta erityisestä ajasta ihmisen elämässä.

Joskus on hyvä miettiä omaa elämää taaksepäin ja kaivaa muistin lokeroista joku sellainen hetki tai aika, jolloin olen ollut ”ohuella paikalla” Jumalan puhuttelussa. Tällaisilla hetkillä on merkillinen kantovoima. Ne kertovat meille Jumalan huolenpidosta ja rakkauden voimasta silloinkin, kun elämä tuntuu raskaalta.

Edessämme on laskiainen. Me suomalaiset yhdistämme sanan laskiainen yleensä mäen laskemiseen. Sen syvempi merkitys tarkoittaa laskeutumista paastoon, joka alkaa tulevalla viikolla tuhkakeskiviikkona. Maailmalla laskiaiseen liittyvät monenlaiset karnevaalit, joka sana puolestaan tarkoittaa jäähyväisiä liharuualle. Laskiaisena on siis aika iloita ja riehakoida, sillä pian hiljennytään paaston aikaan.

Paaston alkaessa sähköinen media täyttyy monenlaisista paasto-ohjeista. Kuka suosittelee minkäkinlaista ruokaohjetta, kuka taas paastoamista jostakin asiasta tai kulutustottumuksesta. Tärkeintä paaston ajassa on kuitenkin ” ohuen paikan” etsiminen. Se merkitsee hiljentymistä ja Jumalan edessä viipymistä. Se puhdistaa sydämen ja mielen.

Sunnuntain evankeliumin kertomuksessa käännetään katse kohti hiljaisen viikon tapahtumia. Jeesus sanoo opetuslapsilleen:  -  Me lähdemme nyt Jerusalemiin.

On tultu siihen hetkeen, mistä alkaa Jeesuksen tie ristille. Matkalla Jeesus kohtaa sokean miehen lähellä Jerikon kaupunkia ja kysyy: - Mitä haluat minun tekevän sinulle?  - Herra, että saisin näköni takaisin.

Jeesus vastasi: - Saat näkösi, sinun uskosi on sinut parantanut.

Nyt oltiin ”ohuella paikalla”, paikalla, jossa inhimillinen ja taivaallinen kohtasivat ja tapahtui paraneminen. 

Paaston aika vie meidät matkalle seuraamaan Jeesuksen kärsimystietä. Ehkä käymme tälle tielle raskain askelin. Saatamme kantaa sisällämme monia kipuja ja asioita. Siksi on hyvä muistaa tuo Jeesuksen tekemä kysymys; mitä tahtoisit minun tekevän sinulle? Kun kuulet tuon kysymyksen omalla kohdallasi, silloin olet ”ohuella paikalla” ja saat kokea kairos-hetken, se on hetki, jolloin Jeesus asettuu sydämeesi asumaan ja koskettaa parantavalla rakkaudellaan.

Erkki Taivainen

pastori

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja