Minne tie vie?

Minne tie vie?

Länsi-Uusimaa 21.4.2018

Lohjan kautta kulkee Suomen valtaväylä. Vuosisatoja tämä seutu on ollut merkittävien kulkuyhteyksien varrella. Niitä pitkin on Lohjalle tultu, kotiuduttu, ehkä matka on jatkunut. Tie on vienyt eteenpäin kohden uusia haasteita, kohden uutta kotia.

Viikon evankeliumi johdattaa meidät tielle. Ollaan koolla yhteisellä aterialla, syömässä pääsiäisateriaa ajankohtana, joka ei ollut perinteinen. Aterioinnin lomassa Jeesus alkaa puhua oudoista asioista. Opetuslasten tulisi lähteä kohti uutta kotiseutua. Kohteen pitäisi olla miehille tuttu. Silloin opetuslapsijoukon kyseenalaistaja apostoli Tuomas toimii. Hän pukee sanoiksi epätietouden, jota muutkin opetuslapset tuntevat. Hänen mielestään Jeesuksen puheet ovat käsittämättömiä. Ei niitä kukaan järkimies voi ymmärtää.

Mutta Jeesus jatkaa: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” Yhä oudommiksi muuttuvat Jeesuksen puheet. Jossain vaiheessa jo kaikki opetuslapset Johanneksen evankeliumin mukaan kummeksuen lausuvat: ”Emme ymmärrä, mitä hän puhuu.” Kun puhe päättyy, lähdetään puutarhaan, tie vie kohden Golgataa, pääsiäisaamua ja helluntaita.

Noiden etappien kautta Jeesuksen puhe saa merkityksen. Opetuslapset ymmärtävät, mitä Jeesus heiltä odottaa. Tie vie heidät kauas, joskus jopa vaikeuksiin ja vaaroihin. Useimpien määränpää on marttyyrikuolema. Mutta tie antaa heidän elämälleen suunnan ja merkityksen. Se tie vie heidät Isän kotiin, jonne Jeesus on mennyt valmistamaan heille paikan. Se antaa heille tehtävän kutsua mukaan muita.

Meidät on kutsuttu kasteessa tuolle matkalle. Sen pituutta ja vaiheita emme tiedä etukäteen. Tiellä kohtaamme iloa ja surua, molemmat kuuluvat ihmisenä olemiseen. Syvimmän merkityksen elämäämme antaa tuo tie. Matkaa emme tee yksin. Vierellämme on Hän, joka tuntee määränpään. Tie vie kotiin.

Simo Jouhi

Kirkkovaltuutettu