Karl Jenkins: ADIEMUS – SONGS OF SANCTUARY

Karl Jenkins: ADIEMUS – SONGS OF SANCTUARY

HowManyMothers –lauluyhtye ja Collegium Musicum Lohja, johtaa Anne Viljamaa, sunnuntaina 20.5. klo 18, Pyhän Laurin kirkko

Adiemus on walesilaisen säveltäjä Karl Jenkinsin upea musiikillinen projekti, joka yhdistelee klassista musiikkia ja progressiivista rockia New Age - ja etnovaikuttein. Adiemus-nimellä on julkaistu viisi studioalbumia käsittävä sarja, joista tunnetuin on ensimmäinen. Jokainen Adiemus-teos on kokoelma laulun mittaisia kappaleita, jotka koostuvat harmonisoidusta, lauletusta melodiasta yhdessä orkesterin kanssa. HowManyMothers ja Collegium Musicum Lohja esittävät Adiemus-teoksista ensimmäisen, 1995 Englannissa ilmestyneen Adiemus: Songs of Sanctuaryn.

Ydinajatus Adiemuksessa on, että vokalistiset osuudet, laulu, ovat mukana vain yhtenä instrumenttina luomassa kuulijalleen mystisen musiikillisen maailmansa. Teoksessa ei olekaan varsinaisia sanoituksia, sen sijaan siinä lauletaan yksittäisiä tavuja ja säveltäjä Karl Jenkinsin kehittämiä eräänlaisia pseudosanoja. Sanat eivät tarkoita mitään, vaan laulukieli on tyylitelty siten, että se soljuu eteenpäin ja mahdollistaa kuulijan keskittymisen kielen musiikillisiin elementteihin: sointiin, äänen korkeuteen, äänenväreihin ja rytmiin. Adiemuksen laulujen kielestä ja tavuista on löydettävissä myös suomenkielelle tyypillisiä piirteitä ja tästä HowManyMothersin väkevästä etnohenkisestä tulkinnasta ja suomen kielen ääntämyksen mukaan toteutetusta esityksestä voikin löytää tutulta kuulostavia sanoja.

Sanattomista lauluista koostuva Songs of Sanctuary teos nimenä voi antaa kuitenkin vihjettä kuulijalle siitä, että musiikin keinoin monenlaisten tunteiden ja pyhyyden kokeminen on mahdollista ja voimauttavaa.

HowManyMothers

HowManyMothers on iloisista, reippaista, "jalat maassa, pää pilvissä", huumorintajuisista äideistä koostuva lauluyhtye, jossa laulaa n. 15 laulajaa. Mammojen ote on iloinen ja rempseä ja yhtye haluaa tarjota niin yleisölle kuin jäsenilleenkin musiikin iloa ja hyvinvointia. Lauluyhtye on perustettu n. 18 vuotta sitten. Yhtyettä johtaa musiikin maisteri, kuoronjohtaja, laulaja ja laulupedagogi Anne Viljamaa vuodesta 2010 lähtien.

Lauluyhtyeen ohjelmisto koostuu mm. kansanlauluista, iskelmistä, rakkauslauluista, nykypopista, gospelista ja joululauluista. Mammat pyrkivät tekemään 3-8 -äänisen ohjelmistonsa rennon määrätietoisella otteella kunnianhimoisesti. Äänenkäytössä on ihanteena kokeilla erilaisia rajoja etnoäänenkäytöstä lyyrisempään äänenmuodostukseen. Ohjelmisto toteutetaan sekä a cappella että erilaisin säestyssoittimin.

Lauluyhtye on esiintynyt kuorofestivaaleilla, erilaisissa tapahtumissa, yhteistyöprojekteissa ja yksityiskeikoilla Suomessa. Erityisesti yhtye on tuottanut äitiseminaareihin ja naisten tapahtumiin ohjelmia. Yhtye järjestää omia konsertteja ja esiintyy vuosittain 10-15 keikan verran. Vuonna 2012 yhtye julkaisi joululaululevyn "Joulu ihanin". Heinäkuussa 2017 HowManyMothers osallistui Encontre Nacional de Cors-kuorofestivaaleille, Valldignassa, Espanjassa.