Ohjekirja
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Ohjekirja

”Lasta ei saa laittaa jääkaappiin, sillä jääkaappi on ilmatiivis”, ” Älä ota jäitä pakastimesta paljain käsin, koska jääpalat ovat kylmiä, ja voivat aiheuttaa paleltumia”. Tällaisilla, ja sadoilla muilla ohjeilla oli varustettu hankkimani uusi jääkaappi. Ohjeiden tarkoituksena lienee ollut paitsi helpottaa jääkaapin käyttöä, myös vapauttaa laitteen valmistaja vastuusta ongelmatilanteissa. Joudumme elämässämme usein vaikeiden ratkaisujen eteen. Silloin toivoisi myös ihmiselämään samankaltaista ohjekirjaa. Jotain sellaista, jossa olisi toimintaohjeet kaikkiin erilaisiin tilanteisiin.

Olisiko Raamatusta tällaiseksi ohjekirjaksi? En usko. Elämä ei mahdu ohjekirjaan.  Eikä Raamattua myöskään ole sellaiseksi tarkoitettu. Ihminen ei voi paeta omaa vastuutaan, ja noudattaa yksiselitteisiä sääntöjä vailla omaa harkintaa. Jo Raamatun alkulehdiltä käy selväksi, että syntiinlankeemuksessa ihminen tulee tietoiseksi oikeasta ja väärästä. Tähän tietoon sisältyy myös vastuu omista teoista. 

Vaikka Raamattu ei toimikaan yksityiskohtaisena ohje- ja sääntökirjana, se ei silti ole merkityksetön pohtiessamme oikeaa ja väärää.  Sen merkitys ei ole ohjeissa, vaan siinä, mihin suuntaan se kääntää katseemme. Kenen puoleen sinä käännyt miettiessäsi oikeaa ja väärää? Katsotko silloin hyvään Jumalaan, joka on luonut jokaisen ihmisen omaksi kuvakseen?  Sanotko silloin psalmin 91 sanoin: "Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani. Jumalani, sinuun minä turvaan."?

Ihminen ei selviä elämästä tekemättä virheitä ja sortumatta houkutuksiin. Raamattu on täynnä kertomuksia ihmisistä, jotka yrittävät toimia oikein. Yhtä lukuun ottamatta kaikki kuitenkin epäonnistuvat pyrkimyksessään. Ainoa onnistuja on Jeesus. Meidän lohtumme on kuitenkin se, että juuri siksi, että myös Jeesus joutui kiusatuksi, hän ymmärtää meidän vajavuutemme. Heprealaiskirje vakuuttaa: ”Astukaamme sen tähden rohkeasti armon valtaistuimen eteen, jotta saisimme armoa ja laupeutta, löytäisimme avun silloin kun sitä tarvitsemme.”

Hanna Mithiku

vs. lähetyssihteeri

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja