Viimeinkin yhtä

Viimeinkin yhtä

Länsi-Uusimaa 12.5.2018

”Me pidetään aina yhtä!” pieni lapsi huikkasi riemuissaan ystävälleen.

”Mä haluan olla yhtä hyvä kuin Lauri Markkanen!” huusi tulevaisuuden koripalloilija lähtiessään vielä yhteen harjoitukseen.

”Oon ihan yhtä vaille valmis” pohti asiantuntija työpaikallaan ennen kotiin lähtöä.

Yhtä aikaa toisaalla vierasjoukkue oli yhtä maalia parempi kuin kotijoukkue.

Sama sana taipuu eri yhteyksissä moneen. Siinä on suomen kielen rikkaus. Siitä alkaa tulkitsijan tehtävä. Osaanko erottaa, milloin tarkoitamme kaverin kanssa yhtä ja samaa ja milloin taas aivan eri asioita?

Saatat huomata, että olen pyöritellyt eri merkityksissä yhtä sanaa. Yhtä. Nimen omaan sitä.

Johanneksen evankeliumissa Jeesus rukoilee:”Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, olen minä antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Kun minä olen heissä ja sinä olet minussa, he ovat täydellisesti yhtä, ja silloin maailma ymmärtää, että sinä olet lähettänyt minut ja että olet rakastanut heitä niin kuin olet rakastanut minua.”

Nopean luvun jälkeen ystäväni ensi kommentti näiden Jeesuksen sanojen jälkeen oli ” Ihan selvä juttu muuten, mutta yhtä en ymmärrä ja se taitaa olla se pääpointti.” Niin, monesti ymmärtäminen on pienestä kiinni.

Olla täydellisesti yhtä ja vieläpä toisten sekä Jumalan kanssa. Mitä se pitää sisällään? Miltä se näyttää ja tuntuu? Näihin voin vain arvuutella vastauksia. Ainakin yhteen kysymykseen Jeesus kuitenkin antaa evankeliumissa vastauksen. Tuon kysymyksen voi muotoilla vaikkapa seuraavasti: Mitä tapahtuu, kun koittaa se hetki, kun ihmiset ovat yhtä Kristuksessa?

Jos kirjoitettuun tekstiin voisi lisätä äänitehosteena huippuhetkeä korostavaa jännitysmusiikkia, sen paikka olisi tässä. Loppufanfaarien yhteydessä ilmestyy ruutuun vastaus: Silloin maailma ymmärtää Jumalan rakkauden suuruuden. Yhtä ja samaa, minä ja sinä, Kristus meissä. Viimeinkin yhtä. Sinä yhtenä kirkkauden hetkenä aukeaa Taivaallisen Isän Pojalleen osoittama rakkaus, joka on yhtä suuri jokaiselle ihmiselle.

Erica Stick

Lohjan seurakunta