Vanhan musiikin huippuammattilaisten trio Karjalohjalle 2. kesäkuuta

Vanhan musiikin huippuammattilaisten trio Karjalohjalle 2. kesäkuuta

kuva Helsingin barokkiorkesterin julkaisusta Maahanmuuttajasäveltäjien musiikkia

Lauantaina 2.6.2018 klo 18 Karjalohjan kirkko: Maahanmuuttajasäveltäjien musiikkia - Helsingin barokkiorkesterin konsertti. Esiintyjinä Kreeta-Maria Kentala, viulu, Jani Sunnarborg, fagotti ja Aapo Häkkinen, cembalo

Karjalohjan kirkossa kuullaan 2. kesäkuuta maailmanluokan musisointia, kun paikkakunnalle saapuu kansainvälisen kentän eturivin taiteilijoiden barokkitrio: vanhan musiikin esityskäytäntöjen pioneeriviulisti, Kreeta-Maria Kentala, Euroopan arvostetuimpiin vanhan musiikin yhtyeisiin kuuluvan Helsingin Barokkiorkesterin taiteellinen johtaja, cembalisti Aapo Häkkinen sekä Helsingin Barokkiorkesterin ja monien muiden eurooppalaisten orkestereiden luottofagotisti Jani Sunnarborg.

Ohjelman punaisena lankana on säveltäjien muuttoliike maasta toiseen barokin aikana. Miten musiikkikulttuueiden törmääminen vaikutti säveltäjien työhön ja eri maiden musiikkielämään. Ohjelmassa kuullaan musiikkia säveltäjiltä Bull, Rosenmüller, Lully, Boccherini ja Veracini, jotka vaikuttivat ympäri Eurooppaa 1600- ja 1700-luvuilla.

Brittiläinen Bull niitti mainetta sekä virtuoottisena urkurina että pahamaineisena häirikkönä, joka joutui alinomaan erilaisiin vaikeuksiin suhteessa kirkkoon ja hallitsijoihin. Siksi hän joutui pakenemaan kotimaastaan Hollantiin, jossa loi näyttävän uran ja onnistui pysyttelemään joten kuten kaidalla tiellä.

Saksalainen Rosenmüller oli niin ikään käytökseltään epäsiveellinen ja pakeni Italiaan; Lully oli italialainen, josta tuli ranskalaisempi kuin ranskalaiset; italialainen Boccherini joutui espanjattaren pauloihin ja jäi sille tielleen; italialainen kosmopoliitti Veracini asui ainakin Lontoossa ja Dresdenissä.

Konsertissa on saatavilla musiikkielämyksen tueksi kirjailija, musiikkitoimittaja *Minna Lindgrenin* koostama tietopaketti säveltäjistä ja musiikista.Vierailun Karjalohjan kirkkoon järjestää Helsingin Barokkiorkesteri yhteistyössä Lohjan seurakunnan kanssa.

Helsingin barokkiorkesteri (kuva: Marco Borggreve)