Kiitollisuus

Kiitollisuus

Länsi-Uusimaa 1.9.2018

Ensi sunnuntaina kirkossa puhutaan kiitollisuudesta. Tutkistelun aiheena on monelle tuttu teksti Matteuksen evankeliumista (11:25-30). Siinä Jeesus rukoilee Isäänsä, taivaan ja maan Herraa ja samalla kertoo, kuka hän todellisuudessa on. Hän on Isän Poika ja ihmisten Vapahtaja.  - Jumalalle läheisiä eivät olekaan viisaat, vaan lapsenmieliset. Jumala on heikkojen ja köyhien puolella, jollaisia hänen opetuslapsensakin olivat.

Tekstin tähän päivään tuominen tarkoittaa, että kristillinen kirkko on köyhien ja sorrettujen puolella. -Pitääkö tämä paikkaansa, siitä sinulla on varmasti oma ja hyvä mielipiteesi.  Tekstissä Jeesus jatkaa: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.”  - Jeesus ei halunnut rajata kuulijakuntaansa harvoihin ja valittuihin. Jos raskaan työn raatajat ja kuorman kantajatkin kutsutaan, kutsu kohdistuu meille kaikille.

Miten tuo ikeen kantaminen pitäisi ymmärtää? – Löysin ikeelle monta selitystä. Tässä kaksi: Konkreettisesti ies tarkoittaa välikappaletta, jonka avulla eläimet ja ihmiset ovat kyenneet helpottamaan suurten taakkojen kantamista. Muutoin kantamisesta olisi hädin tuskin selviydytty. - Ies Jeesuksen sanoissa saattoi merkitä myös pääsyä pois ihmisiä sitovan lainvallan alta.

Ymmärrän ikeen kantamisen tarkoittavan yksinkertaisesti uskoa Jeesukseen, Hänen sanansa tutkimista yksin ja yhdessä muiden kanssa. Sydämessäni ajattelen Jeesuksen muistuttavan meitä jokaista, ainutlaatuista ihmistä; -”Katsokaa minua, olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon”. Kiitollisuus täyttää mielen.

Sinikka Laurila

diakonissa