Yhdessä toimien, rinnalla kulkien 50 vuotta päiväkerhotoimintaa Lohjalla

Yhdessä toimien, rinnalla kulkien 50 vuotta päiväkerhotoimintaa Lohjalla

1970-luvun alussa ensimmäiset päiväkerhonohjaajat olivat kotiäitejä, joilla oli itsellään jo isommat lapset, Aila Leikola muistelee.

Sunnuntaina 30.9. klo 10 Pyhän Laurin kirkossa seurakunnan päiväkerhon 50 v. juhlamessu, jp. radioidaan Radio Dein taajuudella 107,2 MHz, messun jälkeen srk:n päiväkerhon 50 v. juhla kirkkokahvit ja laulajaiset srk-keskuksessa. Tervetuloa!

Lohkare 2/2018/13.6.

Lohjan kantaseurakunnan päiväkerhotoiminta juhlii 50-vuotista taivaltaan lasten ja perheiden kanssa. Vuosikymmeniin on mahtunut päiväkerhotoiminnan osalta paljon. Toiminta on kehittynyt, kasvanut ja muuttanut muotoaan, mutta toiminnan pääajatukset – lasten ja perheiden tukeminen, leikki sekä kristillinen kasvatus toimivat edelleen päiväkerhon kivijalkoina.

- Minulla oli ilo saada jutella Lohjan kantaseurakunnan päiväkerhotoiminnan kehittymisestä edeltäjäni Aila Leikolan kanssa, joka on ollut toiminnassa mukana lähes alusta asti, kertoo Riina Nissinen, johtava varhaiskasvatuksen ohjaaja Lohjan seurakunnasta.

Toiminta laajeni vauhdilla

Päiväkerhotoiminta Lohjan alueella alkoi vuonna 1968 Airi Luntisen toimesta. Toiminta laajeni nopeasti 1960-1970-lukujen taitteessa kattaen koko nykyisen Lohjan alueen.

- Alkuvuosina toiminta oli myllerrystä, päiväkerhoryhmät lisääntyivät alun kuudesta ryhmästä yhdeksään nopealla tahdilla ja tarve lisäryhmille oli kova. Ryhmissä oli 15-25 lasta per ryhmä ja jonossa oli koko ajan puolet lisää. Tätä kasvua jatkui 1990-luvun puoliväliin asti, Aila Leikola mainitsee.

Itse Leikola tuli kehittämään Lohjan seurakunnan päiväkerhotoimintaa joulukuussa 1970. 70-luvun alussa ensimmäiset päiväkerhonohjaajat olivat kotiäitejä, joilla oli itsellään jo isommat lapset.

Silloisille kerhonohjaajille oli jo tarjolla myös koulutusta ja työssäoppimista. Saini Raitis oli ensimmäinen koulutuksen saanut lastenohjaaja Lohjan kantaseurakunnan alueella. Toiminta oli alusta lähtien hyvin suunnitelmallista.

- Tein 70-luvulla joka kuukausi päiväkerhoille omat toimintasuunnitelmat, joissa painotettiin lasten ja perheiden kohtaamista, kristillistä kasvatusta, leikkiä ja kädentaitoja, Aila Leikola muistelee.

- Alkuvuosikymmeninä ulkoilulla ja leikillä ei ollut päiväkerhotoiminnassa niin suurta roolia kuin nykyään. Musiikkikasvatus on alusta lähtien ollut tärkeää, hän lisää.

Yhteisiä, turvallisia hetkiä

Seurakunnan päiväkerhotoiminta käynnistyi ensimmäisten joukossa nopeasti Pusulassa lapsityöntekijä Hellevi Mikkolan toimesta. 1960-1970-lukujen taitteessa päiväkerhoryhmiä toimi aktiivisesti ympäri Pusulan aluetta. Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL ja Pusulan Martat sekä lasten vanhemmat avustivat toiminnassa.

- Mieleeni ovat jääneet monet kynttilänsytyshetket. Hellevi Mikkolalla ja hänen työparillaan Sari Sulavuorella, joka muuten yhä työskentelee Pusulan päiväkerhossa, oli tapana, että kynttilän sammutushetkellä kaikkien lasten tuli olla ihan hiljaa niin kauan, kunnes kynttilän savu oli hälvennyt, Riina Nissinen kertoo.

- Siinä hiljaisessa hetkessä sai kokea jonkin suuremman läsnäoloa. Se jätti pienen ihmisen mieleen lähtemättömän vaikutuksen. Myös Jumalan kämmenellä -virsi palauttaa aina mieleeni kokemuksia yhteisistä, turvallisista hetkistä, hän jatkaa.

Aila Leikola muistelee Lohjan päiväkerhotoiminnan 30-vuotisjuhlien olleen kaksikymmentä vuotta sitten merkittävä etappi. Juhliin kutsuttiin niin päiväkerhotoimintaa käynnistämässä olleita luottamushenkilöitä kuin työntekijöitäkin.

- 90-luvun puolivälin jälkeen päiväkerholaisten määrä on laskenut. Tähän on osaltaan vaikuttanut se, että valtaosa yli kolmevuotiaiden lasten vanhemmista palaa töihin eikä jää kotiin hoitamaan lapsia. Muut varhaiskasvatuspalvelut tarjoavat myös joustavasti vastaavanlaisia palveluita, Riina Nissinen toteaa.

Koko perheen tukena

Tänä syksynä uusia päiväkerhoryhmiä aloittaa lähes koko Lohjan seurakunnan alueella. Ryhmiä kokoontuu Ojamolla, Virkkalassa, Lohjan keskustassa, Routiolla, Muijalassa, Mäntynummella, Metsolassa, Sammatissa, Nummella ja Pusulassa. Yhteensä päiväkerholaisia on koko Lohjan alueella noin 200.

- Seurakunnan päiväkerho on ammatillista varhaiskasvatustoimintaa, jossa painottuu lapsen ja koko perheen hyvinvoinnin tukeminen, lähtökohtana valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelma, Riina Nissinen mainitsee.

- Painotamme toiminnassamme leikkiä ja kaveritaitojen kehittämistä sekä koko perheen ennaltaehkäisevää tukemista. Kristillinen kasvatus on edelleen erityinen aarre työssämme, mikä oikeastaan erottaa toimintamme muusta varhaiskasvatustoiminnasta, hän painottaa.

Nissisen mielestä päiväkerhotoiminta on upea mahdollisuus harjoitella turvallisessa ja pienessä ryhmässä yhdessäolemisen tärkeitä taitoja.

- Mukaan mahtuu yhteiseen iloon ja leikkkiin, hiljentymiseen ja monenlaiseen ihmettelyyn. Päiväkerhopaikkoja voi tiedustella suoraan päiväkerhojen toimipisteistä, hän vinkkaa.

tekstin toimitt. Elina Laine

seurakunnan päiväkerhot löydät tästä