Miehen vauvakuume

Miehen vauvakuume

Länsi-Uusimaa 10.11.2018

Voiko miehellä olla vauvakuume? Vauvakuumetta pidetään yleensä naisten ”tautina” mutta tutkimuksen mukaan myös mies voi saada tartunnan. Näin isänpäivän alla voi todeta, että miehellekin on tärkeää saada jälkeläisiä. Ehkä miehet eivät puhu tästä aiheesta niin paljon, sillä koetaan, että tämä on enemmän naisten teema – naisethan myös synnyttävät. On joka tapauksessa surullista, jos odotettu jälkikasvu ei saavu.

Isänpäivänä me tuomme esille isän osuuden perheessä. On hieno huomata, miten nykypäivän isät ottavat enemmän vastuuta perheistään. Aikaisemmat sukupolvet joutuivat olosuhteiden pakosta jakamaan perheen vastuut tiukemmin. Isät huolehtivat perheen elannosta ja äidit kodin piiristä ja lasten kasvatuksesta. Mielensäpahoittajan eka elokuva toi tätä aihepiiriä ansiokkaasti esille.

Jeesus kuvaa Taivaan Isää sellaisena hyvänä nykypäivän isänä – joka on läheinen ja helposti lähestyttävissä. Juutalaisten Jumalakuva poikkeaa tästä melkoisesti. Taivaan Isä oli heille eteinen, pelottava - ehkä vähän niin kuin entisajan isä (vaikka toki silloinkin moni isä oli lapselleen läheinen). Jeesus antoi meille oikeuden kutsua Jumalaa isäksi. Hän kehotti meitä käyttämään Jumalasta samaa ilmaisua, jota aivan pieni lapsi opettelee käyttämään. Me saamme sanoa ’abba,’ isi. Sana ’abba’ kuulostaa suomalaisen korvissa kovasti samalta kuin ’pappa’. Tuota nimeä käyttäessämme saamme rohkeasti lähestyä Jumalaa luottamuksella ja välittömyydellä. Kun puhuttelemme Jumalaa isänä, tunnustaudumme hänen lapsekseen. Tätä ajatusta eivät Jeesus ja Uuden testamentin kirjoittajat lakanneet toistamasta. Asiasta puhuu myös Paavali kirjeessään efesolaisille: ”Yksi on Herra, yksi usko, yksi kaste! Yksi on Jumala, kaikkien Isä! Hän hallitsee kaikkea, vaikuttaa kaikessa ja on kaikessa.” Ja tähän voisi vielä lisätä – ja on läheinen ja läsnä oleva isä, joka on lapsiaan, siis meitä varten. Hän oli innokas kun synnyimme ja haluaa olla koko elämämme tukenamme ja ottaa meidät sen jälkeen luoksensa. Tule ’abba’ – isämme – siunaamaan meitä ja anna nykypäivän isille voimaa olla hyviä isiä ja auta, että kaikki, jotka haluaisivat olla isä, saisivat sitä olla.

Horst Gripentrog

kappalainen, Lohjan seurakunta