Kuorojen juhlaa Lohjan Pyhän Laurin kirkossa

Kuorojen juhlaa Lohjan Pyhän Laurin kirkossa

Lohjan seurakunta, tiedote 28.10.2018

Lohjan Pyhän Laurin kirkko täyttyi innokkaista kuulijoista sunnuntaina 28.10. iltapäivällä, kun Lohjan Laurin Miehet, Vihdin Reserviläiskuoro sekä tyttökuoro Piritat järjestivät Oskar Merikannon musiikkiin perustuvan konsertin, johtajinaan kanttorit Timo Saario Lohjalta sekä Ulla Eho-Saario Vihdistä.

Oskar Merikantoa on kutsuttu kotien säveltäjäksi, koska hänen eläessään lähes jokaisessa kodissa, jossa vähänkin harrastettiin musiikkia, soi Merikannon musiikki. ”Näköjään Merikannon musiikin tenho puree vielä tämänkin ajan ihmisiin”, iloitsee Timo Saario. ”Tunnelma oli kuin joulun alla kauneimmissa joululauluissa. Mahtavaa, että saimme 600 kuulijaa konserttiimme! Vuoden päästä taas uudestaan uusin sävelin” - kanttori Saario lupailee.

Sinivalkoisten sävelten perinne käynnistyi vuonna 2012 Suomen täyttäessä 95 vuotta. Tuolloin Laurin Miehet ja Vihdin Reserviläiskuoro järjestivät kotikirkoissaan omat konserttinsa. Vuodesta 2014 alkaen nämä kaksi mieskuoroa ovat järjestäneet vuosittain Sinivalkoisia säveliä konsertteja sekä Vihdin että Lohjan kirkoissa. Konserttien aiheena on aina ollut suomalaisuus ja isänmaallinen musiikki. Konsertin aihepiiriä on pyritty vaihtelemaan, jotta perinnekonsertin sisältö säilyy mielenkiintoisena.

Vihdin Piritat -kuorolla on pitkällinen historia isänmaallisen musiikin parissa. Kuoro aloitti yhteistyön Vihdin Veteraanikuoron kanssa jo 1990 -luvulla ja sai silloin ”tehosterokotteen” isänmaallisuuteen. Kahtena viime vuonna Piritat ovat olleet mukana Sinivalkoisissa sävelissä ja he tulevat taas ensi vuonnakin osallistumaan konserttiin.

Konserttiyleisö oli kuulemaansa konserttiin erittäin tyytyväinen. ”Hieno konsertti ja mieletön tunnelma!”, huokaisi eräs kuulija. Ihmiset innostuivat konsertin jälkeen juttelemaan jopa ventovieraiden kanssa ja kehuivat kilpaa, kuinka kauniisti konsertin laulut olivat soineet. Jotkut kuulijoista herkistyivät jopa kyyneliin. Tällaisille kansanomaisille konserteille on selvästi kysyntää. Suuri yleisömäärä palkitsee esiintyjien tekemän työn ja samalla innostaa ja kannustaa jatkamaan ensi syksyn sinivalkoisten konserttien valmistelua eteenpäin.