Nuorten ajatuksia joulusta

Nuorten ajatuksia joulusta

Vietämme edelleen joulun aikaa. Kyselin vuoden viimeisen nuortenillan aikana nuorilta, mitä joulu merkitsee heille ja mikä heidän mielestään on joulun ydin. Tämä hartauskirjoitus siis käsittelee lohjalaisten nuorten ajatuksia joulusta. Sain huomata, että joulun aika on monelle nuorelle tärkeä. Suurin osa nuoristamme mainitsi jollain tavoin rauhoittumisen ja läheisten kanssa yhdessäolon. Kiitos seurakuntamme nuorille tästä vuodesta ja näistä ajatuksista!

Mikä tekee nuorten mielestä joulusta joulun? Lahjat, kinkku ja muut jouluruoat, suklaakonvehdit, piparit ja joulutortut, joulupukki, joulusauna. On tärkeää, että saa rauhoittua kaiken keskellä ja saa vain olla, ei ole kiire minnekään. ”Se taitolaji, ettei tee yhtään mitään.” Jouluna saa olla yhdessä perheen kanssa ja muitten läheisten kanssa. Perhejoulut on tärkeitä. Eräs nuorista sanoi, että he käyvät hautausmaalla joulun aikana ja kuvaili, kuinka kaunista hautausmaalla on, kun on pimeää ja kynttilät loistaa. Moni muukin kertoi käyvänsä haudoilla.

Myös uskon näkökulma tuli esille: ”Joulun ydin on Jeesus, juhlitaan Jeesuksen syntymää. Jouluna kokoonnutaan syömään yhdessä omien läheisten kanssa ja Jeesuksestakin kerrotaan, että Hän söi opetuslastensa kanssa ja he olivat todella läheisiä. Yhdessä syöminen ja oleminen on tärkeää.” Vaikka seurakunnan nuorista osa mainitsi Jeesuksen syntymäjuhlan, mainittiin myös, että on tärkeää, että jokainen voisi viettää joulua. Joulu kyllä liittyy Jeesuksen syntymään, mutta silti koetaan tärkeäksi, että jokaisella olisi mahdollisuus uskonnosta tai vakaumuksesta huolimatta nauttia joulun rauhasta ja yhdessäolosta.

”Sanasta joulu minulle tulee mieleen ylitsevuotavainen armo, rakkaus.” Toivottavasti sinunkin joulusi on ollut täynnä rauhaa, armoa ja rakkautta. Jumala tuli ihmiseksi, yhdeksi meistä, meitä varten. Joka päivä ja vuosi saamme kokea armoa ja uuden alun mahdollisuuden Hänen kanssaan. Siunausta sinulle tulevaan vuoteen.

Mirja Luodes