Tähtipojat

Tähtipojat

Länsi-Uusimaa 5.1.2019, hartaus

Tähti se kulukeepi itäiseltä maalta, itäiseltä maalta ja se sanomaton kirkkaus
se ulos loisti.
Ja se tähti oli Jumalalta ulos lähetetty, ulos lähetetty ja he riensivät uhraamaan
kultaa, pyhää savua ja mirhamia ja mirhamia.

Toisille loppiainen on merkki joulun loppumisesta, mutta todellisuudessa loppiaisen merkitys on jotain ihan muuta. Loppiaista on vietetty ensimmäisistä vuosisadoista lähtien ja se on yksi merkittävimpiä kirkollisia juhlapyhiä ja jouluakin vanhempi juhla. Loppiaista on alunperin vietetty Jeesuksen syntymän ja kasteen muistoksi. Keskiajalla loppiaisen sisältöön vakiintuivat idän tietäjät ja näiden matka Betlehemiin kunnioitusta osoittamaan.

Keskiajalla raamatun tapahtumiin pohjautuvia näytelmiä esitettiin kirkossa latinaksi osana liturgiaa. Tästä perinteestä juontaa juurensa myös edelleen paikoin elinvoimainen suomalainen vanha jouluperinne eli tähtipojat tai toiselta nimeltään tiernapojat. Uskonpuhdistuksen jälkeen laulunäytelmää alettiin Pohjoismaissa esittää koulupoikien toimesta kansanomaisena versiona talosta taloon kiertämällä. Tähtipoika perinne yleistyi ensin rannikkokaupungeissa ja levisi niistä muualle sisämaahan. Lapsena ollessaan on tähtipoikana esiintynyt myös kansallisrunoilijana tunnettu Johan Ludvig Runeberg.

Tähtipojat laulunäytelmä pohjautuu Matteuksen evankeliumiin, joka kertoo kolmesta itämaan tietäjästä, jotka taivaalle noussutta tähteä seuraamalla löytävät seimeen kapaloidun Jeesus-lapsen, sekä Herodeksesta, joka lapsesta kuultuaan antaa käskyn surmata kaikki alle kaksivuotiaat poikalapset. Unessa Jumala kuitenkin varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, joten he palasivat toista tietä omaan maahansa, Herodeksen pyynnöstä huolimatta. Tämä osoittaa, että tietäjät ymmärsivät seimessä makaavan ja kapaloidun lapsen olleen Kristus, joka oli tarkoitettu valoksi kaikille maailman kansoille.

On lapsi syntynyt meille ja poika annettu on. Hänessä elämän löysin, Jumalan suosion.
Hän on sen ylhäisen koitto,mi maailmaa valaisevi, vaan ehkä hänen soittons maan ympär' kajahtavi.

Sari Reinikainen, harjoittelija Lohjan seurakunta, teologian kandidaatti

kuva: Kirkkohallitus / Annina Mikama