Mahdoton tehtävä – kyllä kiitos
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Mahdoton tehtävä – kyllä kiitos

 

Marianpäivä eli Marian ilmestyspäivä, kevättä, aurinkoa ja viittaus tulevaan jouluun.  Luterilainen kirkkomme kunnioittaa Jumalan äitiä, mutta antaa niukasti aikaa ja tilaa Marialle kirkkovuoden aikana. Taide esittää monia vaihtoehtoja, miten Maria kohtasi enkelinsä. Kaksituhatta vuotta sitten nuori juutalainen tyttö, Mirjam, uskonnollisen yhteisönsä etäisessä takapajulassa ei osannut aavistaa, miten moneen muottiin historia asettaisi hänen elämäänsä, nimeään ja persoonaansa tulevina vuosisatoina.

Marian ”merkki” on ollut nöyryys ja epäröimätön mahdottoman tehtävän vastaanottaminen. Ei hän tiennyt tulevasta.  Ilmestys ei ollut, eikä liene ole tänäkään päivänä, ihan tavatonta Lähi-idän kansojen elämässä. Syyn ja seurauksen logiikka, joka meitä länsimaisia on kasvattanut uskonnon tavoin, ei ollut tuttua palestiinalaistytölle. Viesti enkeliltä, vaikka se sisälsikin mahdottomuuden, oli selkeämpi ja luotettavampi ilmoitus kuin olisi kirjattu kirje tai sähköposti tänään.

Viesti tulevasta tehtävästä hämmensi niin, että omat sanat eivät riittäneet, mutta Maria tunsi kansansa kirjoituksia, joita todennäköisesti kotona toisteltiin ja laulettiin. Hänen ”virsikirjansa” ei ollut unohduksissa. Tuttu psalmi sanoitti iloa ja ihmetystä. Mahdoton muuttui mahdolliseksi ja tulevat yhdeksän kuukautta kasvattivat tytöstä naisen, naisesta äidin. Ihmettä ja iloa, kipua ja kärsimystä ei puuttunut Marian elämästä missään vaiheessa. Ei puuttunut luottamustakaan, koska hänen Isänsä ja Jumalansa oli ikuinen, kaikkivoipa ja laupias, joka nostaa alas painetut, ruokkii nälkäiset ja huolehtii kansastaan. Marian Jumala oli suuri. 

Eräältä kristilliseltä johtajalta kysyttiin kerran, miten tämä oli tullut kristityksi vastoin uskonnollista taustaansa. Vastaus oli, että hyvän elämän puhuttelemana hän etsi ja löysi kiitollisuudelleen kohteen Kristuksessa. Jumalalle osoitettu kiitos - sanoitettu, laulettu, soitettu, ilmoille huudahdettu – miten vain, todentaa Jumalan läsnäoloa elämässämme ja antaa hänelle tilaa tehdä mahdottomasta mahdollisen. Kiitos, uskonilmaus, muuttaa pienten oppirakennelmiemme, joskus kyynisyytemme kaventaman ”ikioman jumalan” elämää antavaksi Vapahtajaksi. 

Toini Suopellonmäki

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja