Kärsivä Jumala

Kärsivä Jumala

Talvi näyttää tänä vuonna jatkuvan tavanomaista pidempään. Lunta ja pakkasta on riittänyt. Kevättä ja lumien sulamista varmasti moni jo odottaa. Kirkkovuodessakin elämme odotuksen aikaa. Ihan pian saamme viettää pääsiäistä. Paastonaika alkaa olla loppusuoralla, palmusunnuntai on jo ovella ja kohta alkaa hiljainen viikko. Palmusunnuntaista lähtien meillä on mahdollisuus seurata Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita. Palmusunnuntaina muistellaan sitä kuinka Jeesus saapui Jerusalemin kaupunkiin ratsastaen nuorella aasilla. Ihmisiä kerääntyi silloin vastaanottamaan Jeesusta ja tervehtimään häntä kuninkaanaan. Odotus oli vihdoin päättynyt, kuningas oli tullut vapauttamaan kansansa. Aika pian Jeesus kuitenkin joutui hylätyksi. Kaikista läheisimmätkin ihmiset lopulta pettivät ja kielsivät hänet. Jeesuksen kokema kärsimys tuntuu kohtuuttomalta. Miten ensin kuninkaana juhlittu mies voidaan lopulta tuomita kuolemaan? ”Ristiinnaulitse se mies!”, huusi väkijoukko lopulta.

Meistä jokainen joutuu elämässään kohtaamaan kärsimystä. Maailmaan mahtuu paljon vääryyttä, kipua ja sairautta. Joskus kärsimyksen määrä tuntuu kohtuuttomalta. Tämän kärsimyksen äärelle pysähtyessä lohtua tuo se, että Jeesus tietää ihmisen elämän kipeimmätkin kokemukset. Hän tietää, miltä tuntuu tulla hylätyksi ja petetyksi. Hiljaisen viikon tapahtumia seuratessa huomaamme, että Jeesuksen elämän loppuvaihe oli täynnä kärsimystä. Lopulta Jeesuksen tie vei aina ristille asti. Ristille Jeesus tahtoo ottaa kannettavakseen kaikki kipumme ja kärsimyksemme. Jeesuksen kärsimyksellä ja kuolemalla on merkitys. Hän kärsi ja kuoli meidän puolestamme. Me saamme uskoa syntimme anteeksi Jeesuksen ristinkuoleman tähden.

Jes. 52:4 ”Ja kuitenkin: hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme.”

Hepr. 2:18 ”Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan.”

Olli Vaittinen

johtava nuorisotyönohjaaja