Nummen alueseurakunta ja kirkko

Nummen alueseurakunta ja kirkko

HISTORIAA

Nummen seutu on kuulunut 1600-luvulta alkaen kappeliseurakuntana Lohjan laajaan kirkkopitäjään ja yhdessä Pusulan kanssa muodostanut Ylä-Lohjan kappelin. Vuonna 1640 Pusula erotettiin omaksi kappeliseurakunnaksi ja vuonna 1863 Nummen seurakunta julistettiin senaatin päätöksellä itsenäiseksi seurakunnaksi. Vuonna 1887 suoritettiin ensimmäinen kirkkoherranvaali. Vuonna 2013 Nummen seurakunta liitettiin Lohjan seurakuntaan alueseurakuntana.

KIRKKO

On hyvin todennäköistä, että Nummella oli pieni seutukirkko jo 1500-luvun puolivälissä, koska vielä 1600-luvun alussa sen kappelia kutsuttiin Pyhän Jaakon kappeliksi. Tämä katolinen nimi oli siis säilynyt yli uskonpuhdistuksen. On luonnollista, että kirkko pystytettiin Pitkäjärven rannalla sijaitsevaan Nummen kylään vanhan ja vauraan asutuksen keskelle ja hyvien yhteyksien päähän kaikista kylistä.

Nummen toinen, vuonna 1640 valmistunut kirkko, rakennettiin todennäköisesti tälle samalle paikalle lainamakasiinien vieressä olevan vanhan hautausmaan keskelle.

Nummen harmaakivikirkko on valmistunut vuonna 1822 ja edustaa uusklassista tyylisuuntaa. Sen piirustukset on laatinut A.N. Edelcranz Tukholman kuninkaallisessa intendenttitoimistossa vuonna 1807. Alttaritaulut on maalannut A. Jägerplan Tukholmassa vuonna 1825 ja niiden aiheina ovat pyhän ehtoollisen asettaminen ja Jeesus ristillä.

Kun Nummen kirkko vuonna 1922 täytti sata vuotta, kirkossa tehtiin perinpohjainen korjaus. Suoritettiin ulkorappaus, vesikatto korjattiin, vanha lattia uusittiin, penkkien muotoa muutettiin ja niiden ovet poistettiin. Kuorin ikkunoihin teetettiin arkkitehti Ilmari Launiksen piirustusten mukaan värilliset lasimaalaukset. Etelänpuoleinen ikkuna orjantappurakruunuineen kuvaa Kristuksen kärsimystä ja kuolemaa. Pohjoisenpuoleinen ikkuna voitonkruunuineen ja rauhanpalmuineen kuvaa Kristuksen voittoa ja kuninkuutta. Paikkojen määrä kirkossa on 850.

SAARNASTUOLI

Saarnatuoli on peräisin entisestä vuonna 1635 rakennetusta puukirkosta.
Kirkon kastepöydän on suunnitellut ja valmistanut Pertti Eskola (v.2005).

URUT

Vuonna 1864 hankitut urut on tehty Gustaf Normannin urkutehtaassa Tallinnassa. Urkujen julkisivu on jäljellä, mutta yhtään äänikertaa ei ole kunnossa. Uudet urut on valmistanut Kangasalan urkutehdas vuonna 1973 ja niissä on 20 äänikertaa.

KRUSIFIKSI

Nummen kirkon vanhin esine on keskiaikainen krusifiksi, puuveistos ristiinnnaulitusta Vapahtajasta. Se on valmistettu 1300-luvun lopulla ja mahdollisesti hankittu juhlistamaan Lohjan kirkkoa edeltäneen puukirkon vihkimistä. Krusifiksi on luultavasti siirretty Lohjalta vuonna 1635 Nummelle rakennettuun kappelikirkkoon.

HAUTAUSMAA

Vanha hautausmaa on 1600-luvulta, seuraava hautausmaa 1820-luvulta. Uusimman hautausmaan vihkijuhlaa vietettiin Mikkelinpäivänä 4.10.2009. Graniittisen sankarimuistomerkin "lumessa kahlaava haavoittunut sotilas" on suunnitellut Emil Filen 1951, valmistettu Forssan kiviveistämöllä. Nykyisellä hautausmaalla on sankarihautojen lisäksi muistomerkit mm. Karjalaan jääneiden ja muualle haudattujen muistolle sekä toverihauta.