Lammas viluinen

Lammas viluinen

Nuoren seurakunnan laulukirjassa on laulu, jossa on sanat: ”sinä kyllä näet sen, olen lammas viluinen, ikävöin ääntä paimenen.” Aina kun tätä lauletaan, tulee hämmästynyt ja vähän huvittunut olo. Minkälainen on vilustunut lammas, voiko lammas oikeasti vilustua?

Phillip Keller, joka itse on toiminut lammaspaimenena, kirjoittaa kirjassaan ’Hyvän paimenen hoidossa’ siitä, että lammas voi oikeasti vilustua. Ja silloin on kysymys vakavasta tilanteesta. Syksyisin lumimyrsky voi nimittäin yllättää lauman ja lammas voi tosiaan vilustua. Lammas saattaa antaa periksi ja paneutua kurjana makuulle vain jäykistyäkseen ja palellakseen entistä pahemmin. Silloin kuulemma paimen pitää mukanaan pulloa, jossa on konjakkia ja vettä. Vilustuneen lampaan kurkkuun kaadetaan muutaman lusikallisen verran tätä sekoitusta. Muutamassa minuutissa tuo äsken vilustunut luontokappale on taas jaloillaan täynnä uutta tarmoa. Tämä apu voi auttaa lammasta kestämään pahimman hetken yli, kunnes se pääsee taas lämpimän suojaan.

Oletko muistanut, että myös kotikirkossasi on tarjolla ihmeellinen lääke sinun henkiseen vilustumiseesi? Siellä on tarjolla parhaimman paimenen ihmelääke, jonka hän oman kärsimyksen sydänveren ylitsevuotavasta maljastaan antaa meille ehtoollisessa. Hän vuodatti verensä Golgatalla meidän puolestamme.  Nyt hän etsii vilustuneet lampaat voidakseen auttaa heitä ihmelääkkeillään. Tee jo tänään päätös; lähde huomenna kotikirkkoosi ja tule ehtoollispöytään muiden ’vilustuneiden lampaiden’ kanssa. Olet sinne lämpimästi tervetullut. Huomenna teemana kirkossa onkin ’Hyvä paimen’.  Jeesus sanoo: ”Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut. Minä panen henkeni alttiiksi lampaiden puolesta.”

Horst Gripentrog

rippikoulutyön kappalainen