Sinne pystyy puhuu kaikkee…
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Sinne pystyy puhuu kaikkee…

 

”Sinne pystyy puhuu kaikkee.

Siinä rukoillaan, että suojelee toisia ja

lopuksi rukoilun jälkeen sanotaan aamen.

Äiti ja isä on rukoillut mulle iltarukouksen.

Niin nähdään hyviä unia.”

Näin vastasivat lapset, kun heiltä kyseltiin, mitä rukoileminen on.

Vanha Katekismus opettaa, että ”rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa”.  Uskaltaisikohan ajatella, että rukous nousee sydämestä, joka ainakin hengellisistä asioista puhuttaessa on olemuksemme keskus. Juuri sydämessään ihminen parhaassa tapauksessa aukeaa Jumalalle. Voin käydä vuoropuheluun Jumalan kanssa sydämessäni, voin löytää elämän syvyyden ikuisesta näkökulmasta.  Siinä luotu puhuu Luojalleen ja Luoja puhuu luomalleen. Sydämessäni pystyn uskomaan, toivomaan ja rakastamaan. Ehkäpä juuri tästä syystä sydän on Augustinuksen sanoin levoton, kunnes se löytää takaisin ikuiseen kotiinsa Jumalaan.

Rukous, yhteinen tai yksityinen, löytyy kaikista uskonnoista. Rukouksen sisältökin on aikatavalla samanlainen: rukoillaan terveyttä, toimeentuloa, varjelusta, suotuisaa säätä jne. Usein me haluamme kehittyä rukoilemisessa ja tapoja on monenlaisia. Viisaat sanovat, että jos oma rukoushiljentyminen ei ole tullut tavaksi, kannattaa aloittaa varovaisesti. Muutama minuutti rukouksen ja keskittymisen harjoittelemista riittää aluksi, kunnes ruokahalu kasvaa ja aika pitenee kuin itsestään.  Varmasti ihmiselle on hyväksi keskittyä hetkeksi, lopettaa puuhailu ja löytää uudelleen sisimpänsä. Rukous on enemmän kuin sanoja tai oman itsensä helposti hajoavien palasten järjestelemistä uudelleen. Rukoushan on vuoropuhelua – siinä kohdataan Jumala ja toiset ihmisetkin. 

Ensi sunnuntain evankeliumitekstissä on lupaus: ”Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Totisesti, totisesti: mitä ikinä te pyydätte Isältä minun nimessäni, sen hän antaa teille.” (Joh.16)

Rukous on Jumalan ja ihmisen välinen puhelin (kokonaan ilmainen liittymä), jota voi käyttää missä vain ja milloin vain, yksin tai yhdessä toisten kanssa. Jeesus lupasi, että Taivaan Isä kuulee jokaisen rukouksen, myös ajatuksissa ja sydämessä olevat huokauksemme. Jumala kuulee vaikka mitään ei näyttäisi tapahtuvan emmekä ymmärrä Jumalan tarkoitusta. Hän jää lähellemme.

Pidä minut kuulolla

päivästä päivään,

älä päästä silmistäsi.

 

Anna-Maija Lakomaa

Kappalainen

Lohjan seurakunta 

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja