Suomen kirkollista historiaa Facebookissa

Suomen kirkollista historiaa Facebookissa

Suomen kirkon historian merkkipaaluihin voi tutustua Kirkko Suomessa -Facebooksivun aikajanalla. Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kirkkohistorian laitoksen yliopistonlehtori, dos. Mikko Ketola sekä tutkija, TT Juha Meriläinen ovat vuoden 2012 lopulta lähtien tehneet kirkon Facebook-sivun aikajanalle miniartikkeleja mm. Pyhästä Henrikistä, kirkosta isonvihan aikana, vuoden 1923 uskonnonvapauslaista ja ensimmäisten naispappien vihkimisestä 1988.

”Artikkeleiden kirjoittaminen on hauskaa ja opettavaistakin. Olen nyt alussa keskittynyt enimmäkseen 1900-lukua edeltäneisiin aikoihin. Kirjoituksissa hyödynnämme monien eri tutkijoiden työtä. Yritämme kommenteissa aina antaa tunnustusta sille taholle, jolle se erityisesti kuuluu”, Ketola sanoo.

Uusimpiin kuuluu artikkeli arkipyhien palauttamisesta paikoilleen vuonna 1992. Arkipyhät kuten tällä viikolla vietettävä helatorstai olivat vuosina 1973-1991 lauantaipyhiä ensi sijassa työmarkkinapoliittisista syistä, mutta kirkkokansan tyytymättömyys asiaan johti kirkolliskokouksen ehdottamaan lakimuutokseen, jonka eduskunta hyväksyi.

Facebook-sivun seuraajat voivat kommentoida ja keskustella historian tapahtumista sekä ehdottaa sivuilla myös Suomen kirkon historian merkkipaaluja. ”Aiheita valitessani en toimi kovinkaan järjestelmällisesti vaan enemmänkin omien kiinnostuksieni ja välillä ihan päähänpälkähdysten mukaan. Otan kyllä kirjoitusehdotuksia vastaan! Luotamme siihen, että vähitellen artikkeleista muodostuu jonkinlainen juokseva tarina, jossa näkyy kiinnostavia kehityslinjoja”, Ketola summaa.

Lisätiedot:
Mikko Ketola, **@**, 09-191 22055