Sana

Sana

KAIKKEEN MAAILMAAN

Hän ei kirjoittanut elämänsä aikana ainuttakaan kirjaa. Hän ei säveltänyt tai sanoittanut lauluja, joita olisi jäänyt meille. Hän ei ollut mahtava sotapäällikkö tai arvostettu valtiomies. Lyhyen, julkisen elämänsä aikana hän ei koskaan ylittänyt pienen miehitetyn maansa rajoja. Eläinten syöttökaukalo oli hänen ensimmäinen vuoteensa ja hänet teloitettiin julmasti lähes 2000 vuotta sitten.

Silti tästä miehestä on kirjoitettu enemmän kuin kenestäkään muusta historian henkilöstä. Hänestä on sävelletty ja sanoitettu kauneimpia lauluja ja musiikkiteoksia. Syrjäisestä Välimeren kolkasta sanoma tästä miehestä on levinnyt ympäri koko maailmaa. Sukupolvi toisensa jälkeen hänen seuraajansa väittävät hänen edelleen elävän ja muuttavan ihmiskohtaloita. Hänen sanotaan antavan elämälle sen syvimmän merkityksen ja päämäärän; täyttävän ihmissielun syvimmän kaipuun rakkauteen ja sovitukseen.

Kuka on tämä merkillinen mies?

Seurakunnalla ei ole kaikkiin elämää askarruttaviin kysymyksiin vastauksia. Osa vastauksista on likiarvoisia, odotuksiin nähden hyvinkin vajaavaisia. Mutta kysymystä tästä miehestä seurakunta ei voi ohittaa. Tämän miehen elämän, kuoleman ja ylösnousemuksen perustalta seurakunta on syntynyt. Hänen varaansa seurakunta on rakentanut olemassaolonsa.

Ensimmäisillä kristityillä ei ollut kovinkaan paljon omaa loistetta: heidän joukossaan oli orjia, kalastajia, käsityöläisiä, jokunen kääntynyt fariseus. Jotakin ainutlaatuisen merkillistä oli siinä, että tämän joukon kautta sanoma Jeesuksesta levisi aluksi niin väkevänä vainojenkin keskellä. Ilman ruhtinaitten mahtikäskyä, ilman sotajoukkoja, ilman pitkiä komiteamietintöjä. Mutta ei ilman sanomaa: Kristus ristiinnaulittiin syntiesi tähden. Hän on ylösnoussut. Hän rakastaa sinua ja hänen rakkautensa on  väkevämpi kuin kuolema.