Konfirmaatio

Konfirmaatio siunaa uuteen elämänvaiheeseen

Rippikoulu ja konfirmaatio tarjoavat mahdollisuuden pohtia elämää ja Jumalaa. Konfirmaatiossa on kyse samasta armosta kuin kasteessa. Jumala haluaa vahvistaa konfirmoitavaa uskossa ja siunata uudessa elämänvaiheessa.

Konfirmaation edellytyksenä on, että konfirmoitava on kastettu ja käynyt rippikoulun tai saanut riittävästi vastaavaa kristillistä opetusta. Rippikoulussa annettava kristillinen opetus on perusta konfirmaation ymmärtämiseen. Rippikoulun voi käydä myös aikuisrippikouluna.

Nuoren ja aikuisen kaste vastaa myös konfirmaatiota. Rippikouluaikana kastettu nuori voi kuitenkin osallistua yhteiseen konfirmaatioon rippikouluryhmänsä kanssa.

Konfirmaatiota vietään parin viikon sisällä rippikoulun päättymisestä.

Konfirmaatiotoimituksen kulku

Rippikoulun jälkeen, ennen varsinaista konfirmaatiojumalanpalvelusta pidetään  konfirmaatioharjoitus, jossa nuoret käyvät rippipapin kanssa läpi kulkueena kulkemisen, istumapaikat ja järjestyksen, toimituksen etenemisen sekä nuorten ja isosten osuudet.

Konfirmaatio toimitetaan kirkossa, yleensä ehtoollisjumalanpalveluksena eli messuna. Kirkko on useimmiten täynnä konfirmaatiomessuissa, joten sukulaisten ja ystävien kannattaa tulla kirkkoon hyvissä ajoin.

Konfirmoitavat pukeutuvat ennen konfirmaatiota valkoisiin pukuihin, alboihin. Albat puetaan päälle kirkon sakastissa tai sen alakerrassa.

Rippijuhla

Konfirmaation jälkeen ystävät ja sukulaiset kokoontuvat rippijuhlaan. Juhlaa vietetään kotona tai muussa juhlapaikassa konfirmaatiomessun jälkeen. Rippijuhlaa varten ei tarvitse suunnitella erillistä ohjelmaa. Juhla etenee yleensä vieraiden saapumisen, onnittelujen ja lahjojen, ruokailun ja kahvittelun sekä vapaamuotoisen seurustelun merkeissä. Tärkeintä on yhdessä oleminen läheisten kesken.

Juhlassa voidaan pitää puhe tai puheita rippilapselle. Juhlassa voidaan myös laulaa yhdessä tai tilaisuudessa voi olla musiikkiesityksiä. Osan juhlan ohjelmasta voi muodostaa rippipapin ja isosten vierailu sekä heidän mahdollinen lauluesityksensä rippilapsen kanssa. Jos isosten ja rippipapin käyntiä toivotaan, heidät on huomaavaista kutsua juhlaan etukäteen kirjallisesti.