Tulkaa, kaikki on jo valmiina

Tulkaa, kaikki on jo valmiina

”Tulkaa, kaikki on jo valmiina.” Luuk. 14:17

Saa uskoa mitä tahtoo, sanoi kerran eräs rippikouluaan aloittava nuori kysymykseen mikä on helpointa vastaanottaa kirkon sanomassa. Toinen sanoi yhtä mielenkiintoisesti, että Jumalaan uskominen on sekavasti tai monimutkaisesti ajattelemista.

Osa rippikoulun hyödystä on mahdollisuus pohtia, kyseenalaistaa ja muodostaa omia käsityksiään, voisikohan-tuon-ajatella-noin-ja-mitä-siitä-seuraisi –tyylisesti. Monien ajatusten keskellä pidetään esillä kristinuskon sanomaa. Lopputulema jää nuoren valintaan.

Jeesus oli varmaankin suoraviivaisempi. Ainakin evankeliumien mukaan hän sanoi vain ”tule ja seuraa” eri tilanteissa ja ihmiset liittyivät hänen seuraansa. Evankeliumeissa kuvataan kyllä opetuslasten ja Jeesuksen välisiä keskusteluja, mutta ne vain vahvistivat sitoutumista Jeesuksen ehdottomaan seuraamiseen. Tärkein oli jo saavutettu, yhteys Jumalaan.

Helpottaisi, jos rippikoulun pidostakin selviäisi samantapaisella toiminnalla. Ei paljon pelkkiä sanoja, joiden tuloksena on vain alussa kuvaamieni rippikoululaisten sekavuus ja hämmennys. Sanat kun voi asettaa ja ymmärtää niin monella eri tavalla.

Ihmiset saivat Jeesukselta kutsun seurata. Kristillisessä perinteessä käytetään sanaa ”kutsumus” kahdessa merkityksessä. Yhtäältä kutsumuksessa on kysymys arkipäivän tehtävästä tai työstä, toisaalta Jumalan jatkuvasta kutsusta meille seurata Kristusta ja syventää suhdettamme häneen.

Kutsumuksen perusta on se, että sisimmässämme kuuluu kutsu seurata. Jumala kutsuu meitä jatkuvasti. Silloin olennaista ei ole se mitä tehtävää tai työtä teemme. Pääasia on että toimemme on osa Kristuksen seuraamistamme.

Kristus ei ollut kykyjen etsijä tai hakenut palkitsevaa vastakaikua sanomalleen. Hän kutsui epätäydellisiä ihmisiä seuraansa. Se tarkoitti, etteivät ihmiset ensin tulleet vähän paremmiksi, jotta voisivat seurata Kristusta. Ennen kuin he lähtivät seuraamaan, Kristus oli tullut heidän luokseen. Usko Jumalaan ja Kristuksen seuraaminen on lopulta Jumalan työtä. Kaikki on jo valmiina.

Raimo Kuismanen

Pastori, Lohjan seurakunta