Sammatin kirkko - tiekirkko

Sammatin kirkko - tiekirkko

Jumalanpalvelus sunnuntaisin pääsääntöisesti klo 10. Lisätietoja täältä.

Linkki sivustoon: www.taivaallinentaukopaikka.fi

Muut nähtävyydet Sammatissa

1. Paikkarin torppa (www.nba.fi/fi/paikkarin_torppa)

2. Miinan mökki (www.sammattiseura.vuodatus.net/page/miinan)

3. Lammin talo (www.kulttuuriperinne.com)

4. Lohilammen museo (www.lohja/museo)

5. Lainajyvästö (www.visitlohja.fi)

6. Sammatin kirjasto/Lönnrot-sali (www.lohja/kirjasto)

Ravintolat

Sammatin Kievari

Ravintola/kahvila veden äärellä Helsingistä esim. Turkuun ajettaessa. Tarjolla kotiruokaa buffet-pöydästä sekä mahdollisuus ostaa mukaan esim. vastaleivottua ruisleipää.

Osoite on Paikkarintie 197, 09220 Sammatti. Puh. 019-358660.

(www.sammatinkievari.fi)

Kahvilat

Kahvilabaari Tuuheikko

Osoite on Lönnrotintie 12B 09220 Sammatti (tankkauspisteen vieressä)

Lohjan seurakunnan kirkoista Karjalohjan, Sammatin ja Nummen kirkot toimivat tiekirkkoina.

Arkipäivisin oppaina toimivat palkatut oppaat ja viikonloppuisin opastuksen hoitavat vapaaehtoiset.

Tiekirkko-oppaat opastavat kirkossa vierailevia suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

Tiekirkot ovat vuoden 2017 osalta sulkeneet ovensa. Vuoden 2018 aukioloajat ilmoitetaan myöhemmin.

Sammatin kirkko on vanhimpia koko vuoden käytössä olevia puukirkkoja vuodelta 1755.

Elias Lönnrot on vaikuttanut paljon myös omassa kotikirkossaan. Hän on mm. lahjoittanut alttaritaulun, jonka on maalannut Adolf von Becker. Hänen hautansa on Sammatin kirkkomaalla. (www.pod.fi). Vuoden 2009 alusta Sammatin seurakunnasta tuli osa Lohjan seurakuntayhtymää ja vuoden 2013 alusta Sammatin alueseurakunta on osa Lohjan seurakuntaa.

Sammatin hautausmaalla lepäävän Elias Lönnrotin hautaa koristaa loppiaista kuvaava tähti. Lönnrotin tekemistä virsistä suurin osa oli loppiaisvirsiä. Tähti kuvastaa myös Lönnrotia itämaan tietäjänä, joka kokosi itäisiltä mailta Kalevalan ja Kantelettaren Suomen kansalle.

Lönnrotin obeliskin mallinen hautakivi on näkyvä maamerkki. Obeliskissa on myös kantele. Lönnrot keräsi perimätiedot kanteleen rakentamisesta ja kehitti konserttikanteleen mallin.

Hautamuistomerkin on pystyttänyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seura helatorstaina vuonna 1886.(www.pod.fi/viimeiset leposijat).

Ajo-ohje Sammatin kirkkoon:

Turun suunnasta: E18 - moottoritieltä liittymän 20 kohdalta oikealla, tielle Paikkarintie (104) jatka 7,1 km.

Helsingin suunnasta: E18-moottoritieltä liittymän 21 kohdalta vasemmalle, tielle Sammatintie (1072) jatka 3,8 km, käänny tielle Werlanderintie (1070) jatka 2,4 km, käänny tielle Lönnrotintie (104) jatka 0,8 km.

Lohjan suunnasta: Karstuntietä Lohjalta 15,4 km, käänny vasemmalle tielle Werlanderintie (1070) jatka 2,4 km, käänny tielle Lönnrotintie (104) jatka 0,8 km.

Karjalohjan suunnasta: Käänny Salontieltä (186) tielle Karjalohjantie (104) jatka 15,75 km, käänny vasemmalle tielle Punasentolpantie, jatka 0,36 km, käänny vasemmalle tielle Lönnrotintie (104) jatka 0,81 km.