Kadonnut ja löytynyt
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Kadonnut ja löytynyt

Publikaanit ja muut syntiset tulivat Jeesuksen luo kuullakseen häntä. Fariseukset ja lainopettajat sanoivat paheksuen: ” Tuo mies hyväksyy syntiset seuraansa ja syö heidän kanssaan.” Näin alkaa tämän sunnuntain evankeliumiteksti (Luuk.15:1-10)

Jeesusta siis moititaan tekstissä siitä, että hän on tekemisissä syntisten ihmisten kanssa. Fariseukset ja lainopettajat olivat määritelleet jotkut Jeesuksen seuraan tulleet ihmiset jollakin perusteella syntisiksi. Ikävä kyllä me ihmiset teemme näitä määrittelyjä yhä edelleen ja satutamme niillä toisiamme. Jos joku toinen henkilö määrittelee toisen henkilön syntiseksi, hän ryhtyy käyttämään valtaa, joka kuuluu Jumalalle. Syntisellähän tarkoitetaan jotain sellaista kuin Jumalan tahtoa rikkonutta. Jos toinen henkilö määrittelee ulkopuolelta toisen syntiseksi, hän tulee samalla ilmaisseeksi, että tietää, mikä on Jumalan tahto. Jumalan tahtoa voi kuitenkin olla vaikea määritellä, koska Jumala on niin paljon meitä ihmisiä ja meidän ajatuksiamme suurempi. Edes Raamatun valossa Jumalan tahto ei ole yksiselitteisen selkeä, koska me itse kukin tulkitsemme Raamattua eri tavoin. Silloin kun toinen perustaa syytteensä Jumalan tahtoon, syytettä vastaan ei voi puolustautua millään. Mikään argumentti ei ole yhtä pätevä kuin Jumalan tahto. Tällaisessa asetelmassa ei voi käydä todellista keskustelua.

Ehkä meidän kannattaisikin jättää vastuu tahtonsa osoittamisesta Jumalalle itselleen. Ehkä me voisimme luottaa siihen tuttuun rippikouluopetukseen synnistä: ”Synti on sydämen eroa Jumalasta”. Ehkä me voisimme myöntää, että jokainen tuntee itse oman sydämensä parhaiten. Ehkä me voisimme luottaa siihen, että meidän jokaisen sisällä asuu omatunto ja, että se varmasti kolkuttaa tasaisin väliajoin. Ehkä me voisimme antaa jokaiselle mahdollisuuden muodostaa oma Raamatun tulkintansa ja pohtia sitten elämäänsä Raamatun valossa.

Ehkä me voisimme tarjota apuamme sitten, kun henkilö itse on ymmärtänyt oman syntisyytensä. Silloin hän tarvitsee toista ihmistä vakuuttamaan hänelle, että Jumala rakastaa ja armahtaa syntistä ihmistä. Silloin me voisimme muistuttaa häntä ja itseämme miehestä, joka hyväksyi syntiset seuraansa ja söi heidän kanssaan. Miehestä, joka rakasti syntisiä niin paljon, että oli valmis kuolemaan jokaisen syntisen puolesta.

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja