Aseita riitoihin
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Aseita riitoihin

Mitä tehdä kun riita repii lähipiirin kahtia ja ”täytyy valita” puolensa?

Tätä kysymystä olen jo jonkin aikaa pohtinut omassa elämässäni. Mietin, voisiko toisen osapuolen katsoa olevan toista oikeammassa? Tai eikö toinen osapuoli olisi edes toista rakkaampi?

Perusteita puolen valintaan vaikuttaisi löytyvän paljon eikä toisaalta yhtään. Kummankin osapuolen halu pitää kiinni omasta katsonnastaan tuntuu perustellulle – tosin vain kunkin omasta näkökulmasta käsin. Epäilemättä on vaikea ymmärtää toista, jos samalla kokee suurta tarvetta puolustaa omaa näkemystään. Ja kun oma kanta on luovuttamaton, verhoutuu toisen asia oman itsekkyyden alle. 

Joskus kahdesta huonosta vaihtoehdosta on mahdollista valita kolmas ja paras. Valitsen kolmannen puolen, Kristuksen puolen. Suotuisaksi tämän kolmannen puolen tekee se, että tällä puolella on oikeamielinen tuomari, jolle oikeus on rakkauden voitto ja vääryys rakkaudettomuutta. Jumala tahtoo rakkautta, joten näkökulma muuttuu. Kaikkea mitataan rakkaudessa eikä vain ihmisen tiedollisessa oikeassa ja väärässä olemisessa. Rakkaus on korkein arviointiperuste: mikä parhaiten edistää rakkauden toteutumista on hyvää ja tavoiteltavaa.

Jeesus ei jätä ketään yksin. Hän on jättänyt meille puolustajan, Pyhän Hengen, joka itse on rakkaus. Jeesuksen puolelle asettuva asettuu molempien osapuolten rakkaudettomuutta vastaan puolustaen rakkauden toteutumista. Jeesuksen top 4 vinkit pahan vastustamiseen hyvällä kätkeytyvät pyhän evankeliumitekstiin (Matt. 5:20-30): 1) pyri noudattamaan muita paremmin Jumalan tahtoa, 2) käy Jumalan eteen erimielisyydet sovittuina, 3) tarjoa ensimmäisenä sovintoa, 4) ole valmis luopumaan sinulle tärkeistä asioista, mielipiteistä ja oikeuksista lähimmäisesi hyväksi, jottei mikään tulisi sinun ja Jumalasi väliin.

Tomi Väisänen 

vt. nuorisotyönohjaaja

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja