Tuntematon keskellämme

Tuntematon keskellämme

”Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen. Siellä hänen ulkomuotonsa muuttui heidän nähtensä: hänen kasvonsa loistivat kuin aurinko ja hänen vaatteensa tulivat valkeiksi kuin valo...
Ja kun he nostivat katseensa, he eivät nähneet ketään muuta kuin Jeesuksen yksin.” Matt 17:1-2, 8.

Tänä päivänä on sallitumpaa nostaa esiin aiemmin vaiettuja tai piiloteltuja aiheita. Ihmiset kertovat erilaisista kokemuksistaan ja vähän mistä tahansa. Halutaan selittää tätä elämää ihan kaikilta puolilta.

Ihmisessä on kuitenkin alue jonne hän itse ei ulotu vaikka miten kirjoittaisi. Puhutaan salaisuudesta, mystiikasta tai sanoinkuvaamattomasta. Elämää ei ole selvitetty läpikotaisin. Kukaan ei voi sanoa tietävänsä kaikkea. Elämme jonkun sellaisen sanomattoman keskellä, jota ei voi pukea kirjoitettavaan ja käsitettävään muotoon. Viimeiseen hengenvetoomme asti kyselemme ja jättäydymme lopulta sellaisen varaan jota emme täysin tunne.

Siksi on uskonto. Uskonto on avannut ikkunan sanoin kuvaamattomaan ja arkisesta erossa olevaan. Samalla sen avulla tulkitsemme elämässä koettua.

Mutta mikä uskonto? Lukuisa uskontojen määrä tekee tänä päivänä ihmisten kokemusten tulkitsemisesta uskonnolliselta kannalta vaikeaa. On hankala saada selville mistä taustoista erilaiset henkiset ja hengelliset kokemukset ja kirjoitukset nousevat.

Kristillisen kirkon kysymys on miten tunnistaa erityisesti kristillinen erilaisten liikehdintöjen keskeltä?

Päivän evankeliumista selviää mikä on kristillistä. Jeesus oli maanpäällisen elämänsä taitekohdassa, sillä kirkastusvuori-tapahtuman jälkeen hänen jumaluuttaan ei enää piiloteltu. Tämän sanoinkuvaamattoman kokemuksen jälkeen ei nähty muuta kuin Jeesus. Hän jäi kaiken keskelle kokemuksen hälvettyä.

Siitä tunnistaa kristillisen, että Kristus jää keskelle.

Raimo Kuismanen

Lohjan seurakunnan pastori