Muuttohommiin?

Muuttohommiin?

Syntiä tekee, joka lähimmäistään halveksii,
autuas se, joka köyhää säälii.

Joka pahaan pyrkii, kulkee harhaan,

joka pyrkii hyvään, saa rakkautta.

Luotettava todistaja pelastaa ihmishenkiä,

valehtelija johtaa oikeuden harhaan.

Joka heikkoa sortaa, herjaa hänen Luojaansa,

joka Luojaa kunnioittaa, armahtaa köyhää.

Sananl. 14: 21-22, 25, 31

Joskus olen pohtinut että maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä. On niitä jotka miettivät, ja niitä jotka tekevät.

Tätä olen tullut ajatelleeksi asuntomuutoissa: kun miettijät ovat lopulta selvittäneet, missä järjestyksessä huonekalut ja muuttolaatikot kannattaa muuttoautoon lastata, ovat tekijät jo roudanneet puolet tavarasta alas viidennestä kerroksesta. Kun toiset vielä pähkäilevät laatikon optimaalista kantotekniikkaa, ovat toiset vieneet jo kyseisen laatikon ja viisi muuta.

Tietenkään asiat eivät todellisuudessa ole näin mustavalkoisia, emmekä me ihmiset ole näin helposti jaettavissa kahteen laariin. Lisäksi tarvitsemme toki tasapuolisesti sekä miettimistä että tekemistä, tai muuttoautoon on sujuvasti lastattu laatikollinen sanakirjoja sen isoäidin perintöastiaston päälle.

Usein tuntuu kuitenkin siltä, että maailmaan mahtuu reippaasti pohdiskelua ja toisaalta vähemmän konkreettisia tekoja. Tämä pätee erityisesti auttamistyöhön. Keksimme vikkelästi useammankin syyn, miksi olla vaikkapa lahjoittamatta rahaa keräyskohteeseen. Yhtä vikkeliä emme ole keksimään muita tapoja auttaa.

Kristus oli miettijä, mutta myös tekijä. Hänen konkreettiset tekonsa heikkojen ja sorrettujen puolesta kirkastivat samalla myös hänen ajatuksensa. Raamatun lehdillä Hän ohjaa meitä laupeudentyöhön niin sanoillaan kuin teoillaan.

Jos lähimmäisenrakkaus on Jumalan muuttoauto, joka täyttyy teoillamme, ei muutama uusi käsipari olisi työssä varmastikaan pahitteeksi. Ajatuksen kanssa, tietysti.

Aleksi Salminen

Kesätyöntekijä