Armon varaan heittäytyminen

Armon varaan heittäytyminen

”Jokainen, joka itsensä korottaa, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.” Nämä Jeesuksen sanat saattavat olla monelle tutut. Jeesus esittää ne vertauksessaan, jossa fariseus ja publikaani ovat rukoilemassa temppelissä (Luuk. 18: 9-14). Fariseus, joka tunsi tarkasti lain, luotti omiin ansioihinsa. Hän ei kuitenkaan nähnyt omia syntejään tai ei ainakaan uskaltanut niitä tunnustaa. Publikaani taas tuli nöyränä temppeliin ja sanoi ainoastaan: ”Jumala, ole minulle syntiselle armollinen!”. Jeesuksen esittämä vertaus haastaa meitä tutkimaan sisintämme: Pystymmekö muka omin voimin täyttämään Jumalan tahdon?

Aivan kuten vertauksen fariseuksen, on myös meidän yllättävän helppoa arvostella ihmisiä, joiden ajatuksia tai elämäntilannetta emme oikeasti tunne. Korotamme helposti itsemme lähimmäistemme yläpuolelle ja pönkitämme omia ansioitamme toisten kustannuksella. Emme kuitenkaan aina tiedä oikeaa ja väärää. Se tieto on vain Kaikkivaltiaalla Jumalalla. Meidän ei siis tarvitse ottaa tuomarin asemaa taakaksemme ja tuomita muita, vaan saamme nöyrtyä Jumalan kasvojen eteen ja syventyä itsetutkiskeluun. Saamme tunnustaa Jumalalle oman vajaavaisuutemme ja syntisyytemme. Olisi tietysti paljon helpompaa kertoa omat hyvät puolensa ja onnistumisensa. Vaatii todellista uskallusta tunnistaa ja tunnustaa syntisyys. Se voi tuntua jopa pelottavalta.

Sisintä tutkiessa ei saa kuitenkaan unohtaa armoa ja anteeksiantamuksen iloa. Jumalan armo ja rakkaus meitä kohtaan eivät riipu teoistamme, vaan ne on annettu meille lahjana. Emme voi omien ansioidemme avulla pelastua, vaan tarvitsemme Kristusta, joka on lunastanut meidät ristinkuolemallaan ja ylösnousemuksellaan vapaaksi synnistä ja kuolemasta.

Saamme jäädä luottamaan Jumalan rakkauteen. Rakkauteen luottaen uskallamme ottaa armon vastaan lahjana ja heittäytyä sen varaan. Tämä rakkaus synnyttää myös meissä rakkautta. Rakkaus peittää tuomitsevat katseet ja ajatukset, rohkaisee meitä katselemaan toinen toisiamme rakkauden silmin ja muistamaan, että Jumalan kasvojen edessä olemme samalla viivalla. ”Kaikki ovat samassa asemassa, sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta mutta saavat hänen armostaan lahjaksi vanhurskauden, koska Kristus Jeesus on lunastanut heidät vapaiksi.” (Room. 3:22-24)

Anna Merivirta - kesäteologi