Historiaa

Keskiaikainen Lohjan harmaakivikirkko

Lohjan Pyhän Laurin kirkko mainitaan asiakirjalähteissä ensimmäisen kerran 1382.

Kirkon rakennusrungosta sakaristo on vanhin osa.

Suomen kolmanneksi suurin harmaakivikirkko, Lohjan Pyhän Laurin kirkko, on omistettu diakoni pyhälle Laurentiukselle eli pyhälle Laurille, joka kärsi marttyyrikuoleman vuonna 258 jKr.

Kirkon rakennusrungosta sakaristo on vanhin osa, runkohuoneen rakentaminen ja 1400-luvun lopulla tehty holvaus kuuluvat seuraaviin vaiheisiin.

Kirkon maalaukset ajoitetaan 1500-luvun alkuun ja niiden lahjoittajana on mahdollisesti ollut Raaseporin käskynhaltijana vuosina 1490-1513 toiminut Tönne Erikinpoika Tott. Ensimmäiset suuret uudistukset kirkossa tehtiin vasta 1800-luvun alussa, jolloin ikkunat laajennettiin, seinät ja holvit kalkittiin.

Kirkon 1800-luvulla uusitusta sisustuksesta on jäljellä vain Jean Wikin piirtämä saarnatuoli. 1880-luvun lopussa maalaukset otettiin esille ja restauroitiin. Niiden uudelleenrestaurointi tehtiin 1953-1957.

Kirkko restauroitiin 1966-1968 arkkitehti Esko Järventauksen laatiman suunnitelman mukaan. Länsipään urkuparvi ja urut ovat vuodelta 1982. Niiden suunnittelusta on vastannut arkkitehti Ola Laiho. Lue lisää kirkon irtaimistosta.

Tutkijat pitävät hyvin todennäköisenä, että nykyisen kirkon paikalla on sijainnut kenties useampikin puukirkko, joista ensimmäinen lienee rakennettu heti seurakunnan perustamisen jälkeen 1230- tai 1240-luvulla. Kivikirkko on mahdollisesti rakennettu puukirkon ympärille. Tällainen menettely tunnetaan eräiden kirkkojen kohdalla maassamme.

Keskiaikaisten kirkkojen iän määrittely perustuu kirjallisten lähteitten niukkuuden vuoksi pääasiassa arkkitehtoonisiin tyylipiirteisiin ja rakennushistoriallisiin yksityiskohtiin. Lohjan kirkon arvellaan olevan jonkin verran nuorempi kuin Naantalin luostarikirkko, joka valmistui 1462 ja Karjaan kirkko, joka valmistui 1470.

Lohjan kirkon rakennusvaiheen arvellaan yleisesti liittyvän siihen voimakkaaseen kirkonrakennuskauteen, joka sijoittuu piispa Konrad Bitzin  ja tuomiorovasti Maunu Särkilahden  aikaan 1460-1480 -luvuille. Kirkossa vuonna 2004 tehty dendrokronologinen tutkimus vahvistaa käsitystä, että kirkko on valmistunut jo 1400-luvun puolella.

Lisätietoa Lohjan Pyhän Laurin kirkosta ja sen ympäristöstä Museoviraston rky.fi-sivustolla.