Pyhä Laurentius

Pyhä Laurentius

Lohjan kirkossa Laurentius on kuvattu etelälaivan toisen holvin vaipassa parilalla poltettavana ja neljännessä pylväässä parila ja kirja kädessään (kuvassa).

Hänen parilansa on kuva-aiheena Lohjan vaakunassa.

Laurentiusta esittävä puuveistos Lohjan Pyhän Laurin kirkon eteläseinällä on 1400-luvulta.

Lohjan Pyhän Laurin kirkko on omistettu diakoni pyhälle Laurentiukselle eli Pyhälle Laurille, joka kärsi marttyyrikuoleman.

Pyhä Lauri oli Rooman piispan Sixtus II:n diakoni ja Rooman seurakunnan rahavarojen hoitaja. Häent kuvataan tonsuuripäiseksi, albaan, stolaan ja dalmatikaan pukeutuneeksi diakoniksi, jonka oikeassa kädessä on parila ja vasemmassa kirja.

Laurentius kärsi marttyyrikuoleman keisari Valerianuksen tuomitsemana Roomassa 10.8. 258. Ruotsissa Laurentiusta kunnioitettiin yhtenä seitsemästä valtakunnan patronuksesta eli suojelijasta, jolle on omistettu mm. valtakunnan pääkirkko, Upsalan tuomiokirkko. Suomessa Pyhälle Laurille on omistettu ainakin 12 kirkkoa.

Pyhä Laurentius oli ensimmäisiä kirkon diakoneja ja vastasi kirkon rahavaroista. Hän kantoi huolta lähimmäisistään ja auttoi heikompia, köyhiä ja sairaita. Kirkko toteuttaa tänäkin päivänä näitä samoja tehtäviä monin tavoin.