Uskon perustus

Uskon perustus

julkaistu 19.10.2013

Vaatii välillä raskaat olot ja kamppailua, että löytää jotain kestävää. Samoilla eväillä ei kuljeta koko elämän läpi. Sen koki hädässään poikansa melkein menettänyt isä uskonpuhdistuksen muistopäivän evankeliumitekstin mukaan. Poika oli kuolemaisillaan, isänsä pyysi Jeesusta parantamaan pojan, Jeesus lupasi pojan elävän, isä löysi turvan Jeesuksesta.

Monesti juuri kriisissä näen elämäni eri tavoin kuin aiemmin. Kriisi voi olla väistämätön sairaus, kohdattu onnettomuus, lopulta edessä oleva kuolema tai muu elämää järisyttävä asia. Elämä näyttää romahtavan eikä mistään suunnasta vaikuta tulevan apua. Elämän kasvot ovat ankarat ja rujot. Se mitä kriisissä koen ja mitä esimerkiksi tv:n ruokaohjelmat samanaikaisesti tarjoavat elämääni, antavat aivan erilaiset tunnut elämän sisällöstä ja tarpeista. Kysyn: missä minä olen kaiken tapahtuneen keskellä? Mitä nyt tapahtuu? Mihin olen menossa? Mihin voin enää luottaa?

Elämään näyttää olevan kirjoitettu itsensä ulkopuolelle turvautumisen tarve. Elämä kuihtuu kun ei ole sellaista mihin voi tukeutua myös äärimmäisessä hädässä. Ihminen on myllerrysten keskellä häviävän pieni eikä löydä itsestään sellaista pysyvää joka kestää.

Kriisissä kaikki minussa huutaa rakastavan Jumalan poissaoloa. Kristillinen toivo kuitenkin sanoo: ”Pelko pois!” Vaikka kaikki romahtaa, on kuitenkin Joku joka on lähellä. Raamatun mukaan olen ajatuksistani ja kokemastani huolimatta kaikkivaltiaan Jumalan varjossa. Jumala on lähellä. Voin olla tässä tällaisena. Kun elämä romahtaa, uskon perustusta kaivetaan esiin. Uskonpuhdistuksen muistopäivän psalmi kertoo, että ”Jumala on turvamme ja linnamme, auttajamme hädän hetkellä. Sen tähden emme pelkää, vaikka maa järkkyy, vaikka vuoret vaipuvat merten syvyyksiin.” (Psalmi 46:2-3)

Anna-Maija Lakomaa & Raimo Kuismanen

Lohjan seurakunnan papit