Elämän työkalupakki

Elämän työkalupakki

Sain lapsena isältä pienen kannettavan puisen laatikon. Laatikossa minulla oli vasara, saha, pikkuruinen vatupassi, ruuvimeisseli, nauloja ja ruuveja. Työvälineeni olivat pienikokoisia oikeita työkaluja. Muistan miten halusin työkalupakkiini isäni merkillisen vasaran, jonka varren sisällä oli kolme erikokoista ruuvimeisseliä. Sitä lainasikin välillä, omin luvin.  Kun aikanaan muutin kotoa, isä antoi sen minulle pieneksi työkaluksi ensi hätään.

Myös elämäni rakentamiseen tarvitsen työkaluja, vaikkakin toisenlaisia. Tarvitsen uskoa ja luottamusta itseen, Jumalaan ja toisiin ihmisiin. Tarvitsen uskoa, että minä pystyn, osaan ja selviän tässä elämässä. Jos jostain syystä tämä luottamus itseen loppuu ja horjuu, tarvitsen luottamuksen siihen, että Jumala kantaa ja Hän uskoo minuun.

Tarvitsen elämässä toivoa oikeudenmukaisemmasta, tasa-arvoisemmasta ja paremmasta maailmasta. Tiedän, että oman elämäni rakennustyömaa ei aina näytä lupaavalta ja välillä rakentaminen pysähtyy. Joskus työmaa näyttää aivan toivottamalta. Tällä elämän työmaalla on välillä ongelmia, suunnitelmat voivat muuttua ja kanssa rakentajat siinä ympärillä vaihtuvat joskus yllättäen. Silloin voi vielä toivo kantaa ”hyvä tästä vielä tulee, vaikka nyt tämä työ takkuilee, parempi aika on tulossa”. Usko antaa toivon myös silloin, kun jotain on mennyt rikki ja olen arkana tulevaisuuden edessä.

Elämän rakentamisen pienempiin ja suurempiin ongelmiin on hyvä apu: rakkaus. Rakkaus peittää alleen pikkuviat ja niitä ei enää edes huomaa. Rakkauden kaksois- tai kolmoiskäsky antaa hyvän rungon elämälle. Rakasta Jumalaa yli kaiken – olen kiitollinen kaikesta siitä, mitä olen elämäni rakennukseen saanut Jumalalta. Rakasta lähimmäistäsi – myös lähimmäiseni rakentaa ja minä voin ehkä auttaa, kannustaa ja tukea häntä siinä mitä hän on tekemässä. Jokaisella rakennustyömaalla on tilanteita, joissa ei selvitä ilman toisen apua. Niin kuin itseäsi – on luvallista pysähtyä ja ihastella omaakin rakennusta. Näin elämän rakennus valmistuu hiljalleen pala palalta. Rakennuspuuhissa kannattaa nauttia tauoista, turhaa kiirettä ei kannata pitää. Elämän rakentamisen työkalupakissa pysyvät usko, toivo ja rakkaus ja yhdestäkään ei ole hyvä luopua. Niin ja Jumalakin on vierellä. Raamatussa Hän muistuttaa, ettei hän ole kaukana.

Jumala, kiitos niistä ihmisistä,

jotka ovat olleet elämässäni tiennäyttäjiä

ja rohkaisseet kulkemaan eteenpäin.

Anna-Maija Lakomaa

Lohjan seurakunnan pappi