Kirkkoja keskellä kylää

Kirkkoja keskellä kylää

Sammatin tunnelmallinen, yli 250-vuotias puukirkko on kesäisin auki joka päivä klo 11-15 tiekirkkona 12.8. saakka. Lisätietoja Sammatin seurakunnan sivulla.

Tiekirkot ovat mainioita pysähdyspaikkoja ja komeita nähtävyyksiä, joista voi tarttua ripaus pyhyyttä. Jokaisessa saa piipahtaa myös vessaan. Lue lisää.

Sammatin ja Lohjan kirkkojen lähellä kaupat ja kahvila ovat kävelyetäisyydellä.

Keskiaikainen Lohjan Pyhän Laurin kirkko on kesäaikana avoinna joka päivä klo 9-16.

Sammatti kutsuu idylliseen tiekirkkoon

Tiekirkon vapaaehtoisina oppaina on toiminut lukuisia sammattilaisia ja vapaa-ajan asukkaita. Sammatin tiekirkon järjestelyjä hoitaa tänäkin suvena seurakunnan työntekijöiden kanssa vapaaehtoinen avustaja Marja-Riitta Syvänne.

Hän on itsekin usein tavattavissa taivaallisella taukopaikalla, kuten tiekirkkoja kutsutaan.

– Tässä tehtävässä näkee, miten tämä kirkko on monille tärkeä ja rakas.

Syvänteen tiedostoista löytyy osaava opas jokaisen ryhmän tarpeisiin. Oppaana toimivan omatkin tiedot syventyvät.

– Tämä tehtävä on oiva mahdollisuus esimerkiksi vasta Sammattiin muuttaneelle, näin pääsee tutustumaan paikkakunnan kulttuuriin ja uusiin ihmisiin.

Kuuntelua ja keskustelua

Tiekirkko ei ole pelkkä nähtävyys, se on kohtauspaikka. Tiekirkkoon voi tulla aistimaan tunnelmaa ja kuulemaan rakennuksen ja seurakunnan historiaa. Siellä voi myös hiljentyä tai puhua mieltä askarruttavista asioista.

Syvänne kertoo esimerkin äidistä ja lapsista, jotka tulivat kirkkoon valmistautuessaan hautajaisiin. Yhdessä käytiin läpi siunaustilaisuuden eri vaiheet ja lopuksi katseltiin hautausmaata. Tapahtuma, joka oli lapsista tuntunut pelottavalta ja vieraalta, sai uutta sisältöä.

– Joskus tuntuu, että vanhemmat hiukan ujostelevat sitä, että lapsella on niin vähän tietoa kirkkoon liittyvistä asioista. Lapset osaavat kysyä ihanan suoraan, jolloin keskustelu vanhempienkin kanssa elävöityy.

Tiekirkossa käydyt keskustelut jäävät kirkkoon. Oppailla on vaitiolovelvollisuus.

Tämän kirkon koin heti omaksi

Keravalla asuva Anja Karjalainen on yksi Sammatin tiekirkon oppaista. Joka kesä Karjalainen tekee 2–3 opasvuoroa, vaikka perheellä ei enää olekaan tukikohtaa Sammatissa.

– Löysin 2006 Helsingin Sanomista ilmoituksen vuokrattavasta kesämökistä, jolloin meistä tuli kesäsammattilaisia. Jouduimme myöhemmin luopumaan mökistä, mutta yhteys Sammattiin on säilynyt.

Karjalainen arvostaa läheistä ja kodikasta Sammatin seurakuntaa, työntekijöihin on luonteva kontakti. Pieni ja vanha puukirkko vailla turhia krumeluureja puhutteli heti.

Kirkon vaiheisiin ja Elias Lönnrotin elämään liittyvät kertomukset saavat Karjalaisen ajamaan muutaman kerran kesässä sadan kilometrin matkan oppaan töihin.

– Täällä on aitoa vanhanaikaista hengellisyyttä ja vahva Kristuksen henki. Täällä julistetaan Jumalan sanaa, minulle se on tärkeää. Kaupunkiseurakunnissa on paljon muuta toimintaa ja viihdytysmuotoja.

Sujuvasanainen, helposti lähestyttävä Karjalainen saa kontaktin kaikenikäisiin kävijöihin. Yhteinen hetki voi kestää vain muutaman minuutin, joskus keskustellaan tunninkin ajan.

– Täällä voi tuntea palvelevansa ihmisiä ja tärkeää asiaa.

teksti: Liisa Laurila

Teksti on julkaistu 7.6.2012  Lohkare-lehdessä