Tullaan ihmisiksi

Tullaan ihmisiksi

julkaistu 30.11.2013 (Länsi-Uusimaa), viikon  hartaus

Juttelin Skypessä ystäväni kanssa joka asuu yhdysvalloissa itärannikolla.  Hän kertoi että kuluvalla viikolla oli kiitospäivä jolloin he kokoontuvat perheen kanssa viettämään yhteistä juhlaa.  Perheellä hän tarkoitti sekä omaa ja puolisonsa sukua. Hän sanoi kiitospäivän olevan kuin joulu, jolloin lahjoja ei kuitenkaan jaeta vaan keskitytään perheen kanssa olemiseen ja juhla huipentuu yhteiseen ateriaan.

Teen työtä Länsi-Uudenmaan seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksessa.  Meille tulee asiakkaiksi tavallisia perheitä ja pareja, joilla on ongelmia vuorovaikutuksessa toinen toisensa kanssa.  Juttu ei oikein suju. Toki muitakin syitä asiakkuuteen on, eniten ongelmat kuitenkin kiertyvät ilmaisun sekä kuuntelun vaikeuksiin.

Perheet ja parit hakevat nykyään helpommin apua, jolloin ongelmat eivät välttämättä kärjisty liian monimutkaisiksi.  Eräs pariskunta sanoi että perheneuvonnassa käymisen yksi myönteinen seikka on, ettei  riidat tunnu niin kauheilta ja anteeksi pyytämisen lisäksi on opittu keskustelemaan mistä riita mahtoikaan syntyä.

Meillä kaikilla on toive että kotona voisi olla keskimäärin mukavaa ja että tulisin kuulluksi sekä kohdatuksi.  Meillä on myös vahva toive siitä että elämä voisi sujua rauhallisesti ja turvallisesti.

Jokin äkillinen tapahtuma voi suistaa meidät kriisin keskelle, esimerkiksi sattuu onnettomuus tai puolison uskottomuus tulee ilmi.   Elämämme tulee johonkin vaiheeseen jota kutsutaan elämänvaihekriisiksi, esimerkiksi lapsia syntyy, tulee eskari-, koulu-, opiskeluikään.  Haikeaa on myös kun lapset lähtevät kotoa.  Iän myötä haasteita voi tuoda terveys, puolison menetys, jaksaminen isossa talossa kun ollaankin yksin tai kaksin.

Lapsen syntymä muuttaa aina perheen tapaa olla tekemisissä toistensa kanssa.  Miten huomioida puolisoa, kun onkin uusi vauva tai miten olla tasapuolinen kun tulee lisää lapsia.  Nuoressa perheessä voi olla myös hankaluutta siitä millainen joulu tehdään.  Meidän vai teidän mallin mukaan?  Mennäänkö teidän vanhemmille vai meidän vanhemmille?  Voi olla haastavaa kysyä että ollaanko jouluna ihan vaan oman, pienen perheen kanssa koolla ja mennään vasta joulupäivinä vierailemaan vanhemmillamme.

Yhteys on tärkeää ja sitä on hyvä yrittää rakentaa ja ylläpitää.  Jumala loi ihmiset vuorovaikutukseen itsensä kanssa sekä loi meidät olemaan tekemisissä toistemme kanssa.  Tulemme ihmisiksi kun opettelemme olemaan ihmisiksi toinen toistemme kanssa.  Tähän kuuluu sana anteeksi.  Kaikki me erehdymme, teemme virheitä, sekä sanomme sopimattomia sanoja.  Osaammeko pyytää ja antaa anteeksi?  Joskus se voi olla vaikeaa, jopa kasvun ja kilvoittelun paikka.

Joulu voi olla meille hyvin erilainen elämäntilanteesta riippuen.  Joulu voi olla kivuliasta, yksinäistä odotusta pitkien pyhäpäivien yli että voisi taas kohdata toisen ihmisen.  Joulu voi olla kaaosta, kun osaakaan pysähtyä perheen pariin, ollaan väsyneitä.  Minua kiehtoo ajatus että voisimme kaikki kuitenkin löytää sellaisen rauhan että joulussa toteutuisi lepo ja toinen toisemme kohtaaminen.

Voisiko tähän ja tuleviin jouluihin liittyä laulun sanoin: ”Sydämeeni joulun teen…” tietoinen valinta siihen suuntaan että etsimme  joulun sanomaa Kristuksesta ja että se voisi tulla eläväksi sydämissämme.

1 Piet 1:10-12 sanotaan:10 Tätä pelastusta ovat profeetat etsineet ja tutkineet. He ovat ennustaneet ja puhuneet teidän osaksenne tulevasta armosta 11 ja tutkineet, mihin ja millaiseen aikaan heissä vaikuttava Kristuksen Henki viittasi todistaessaan Kristuksen kärsimyksistä ja niitä seuraavasta kirkkaudesta. 12 Heille ilmaistiin, etteivät he palvelleet itseään vaan teitä puhuessaan siitä, minkä teille nyt ovat julistaneet ne, jotka taivaasta lähetetyssä Pyhässä Hengessä ovat tuoneet teille evankeliumin. Tähän pelastukseen haluavat enkelitkin päästä edes luomaan silmäyksen.

Hyvää adventin aikaa, siis joulun, Kristuksen syntymän odotusta ja siihen valmistautumista.

Tässä me olemme, kansa joka pyrkii luoksesi, joka etsii kasvojasi, Jaakobin Jumala! Ps. 24:6

Jussi Aukio
perheasiainneuvottelukeskuksen johtaja