Allakointia vai allokointia?

Allakointia vai allokointia?

julkaistu 28.12.2013 (Länsi-Uusimaa)

Muistatko sellaisen vanhan ajan keltaisen almanakan?

Joulun mentyä ja vuodenvaihteen lähestyessä kyseinen kansankalenteri käy ajatuksissani. Samalla muistoissani on isoäitini. Mummuni joululahjatoive pienelle pojalle oli juuri tuo keltainen kalenteri. Poika kasvoi aikuiseksi ja mummun näkö heikkeni viimeisinä vuosina, hän sai kaksi keltaista kalenteria: pienen käsilaukkuun ja toisen kokoa A4. Aina hän iloitsi tuosta tulevan vuoden tietopaketista toripäivineen ja tähtien asentoineen.

Oli kalenteri millainen hyvänsä, niin joulun ja uudenvuoden välissä tulee kerrattua vuoden tapahtumia niin oman elämänsä kuin maailman uutisten osalta. Välitilinpäätösten seurauksena tulevalle vuodelle markkinoidaan tipatonta tammikuuta ja kinkunsulatusjumppia. Taitaa yhteinen johtopäätös olla kuluneesta vuodesta se, että aivan kaikessa ei aivan ihmisiksi ole pystynyt elämään, vaan korjattavaa löytyy.

Liike-elämässä allokoidaan, jotta resurssit saataisiin suunnattua oikealla tavalla. Mennen vuoden allakka monen monta kertaa myös allokoi. Aikaansa olisi voinut käyttää enemmän läheisiinsä tai suunnata jotenkin toisin, ainakin näin jälkiviisaana arvioidessaan.

Kansankalenteria paketoidessa muistikuvani on yhdessä ensimmäisen aukeaman tekstissä, oikeastaan rukouksessa: ”Anna, Jeesus menestys ja rauha.”  Onko tuota rukousta nykypäivän allakassa ja tohdittaisiinko sitä edes sinne laittaa?

Meille tämän päivän ihmisille saattaa tuntua irvokkaalta näin lyhyessä lauseessa pyytää kahta kovin erilaista asiaa ja tässä järjestyksessä ensin menestystä ja sitten rauhaa. Vanhoissa joulutervehdyskorteissa usein toivotettiin ”menestystä tulevalle vuodelle”. Nykypäivänä ymmärrämme menestyksen taloudellisen hyvinvointina, vallan saamisena tai uran kehittymisenä. Sanakirja valaisee, että ilmaus perustuu mennä verbiin ja tarkoittaa myös onnea ja onnekasta. Menemiseen liittyy terveys ja liikkumiskyky, tärkeitä asioita molemmat. Rauhan taidamme ymmärtää edelleen samanlaisena kuin aikaisemmin.

Vanha kansankalenteri aloitti sivustonsa koko vuodelle pyynnöllä Jumalalle, se rukous oli tarkoitettu kaikille kalenterin käyttäjille: pimeimmästä torpasta kauniin kartanon korkeimpaan saliin. Näin se lopulta on, kaikki on Korkeimman kädessä, yhtä tasapuolisesti. Rukoillessamme rauhaa ja menestystä, jätämme tulevaisuutemme, itsemme ja läheisemme Jumalan käsiin. Olimmepa arvioineet menneen vuoden kohdallamme miten hyvänsä, Hän siunaa meidät niin vielä loppuvuoden, tulevan kuin iäisyytemme.

Juhani Korte