Kasteen lahja

Kasteen lahja

(julkaistu 11.1.2014 Länsi-Uusimaa)

Kutsut on lähetetty, odotuksen aika on ohi. Koti on valmistettu juhlaa varten. Ovikellon ääni ilmoittaa paikalle saapuvista läheisistä. Takit jäävät naulaan ja isovanhemmat, kummit ja ystävät ottavat askeleet kodin lämpöön. Katsellessa ympärille saattaa huomata vieraiden mukanaan tuomat lahjat odottamassa avaamista. Keittiön puolella tehdään viimeisiä valmisteluja. Kahvipöytä on jo valmiiksi katettu. Kuulumisten vaihtamisen jälkeen juhlaväki siirtyy olohuoneeseen.

Olohuoneen pöydällä odottaa kaunis kukka-asetelma, Raamattu, kynttilä ja kastemalja. Kaiken keskipisteenä, katseiden suloisena vangitsijana on odotuksen kohde, lapsi. Rakkaus ja suojelemisen halu lasta kohtaan väreilevät ilmassa muodostaen syleilevän piirin lapsen ylle. Omalla tuhinallaan lapsi kertoo läsnäolostaan: ” Tässähän minä olen, teidän keskellänne joka hetkessä huolenpitoonne turvautumassa.”

Tässä hetkessä lapsen ylle kumartuu omalla rakkaudellaan yksi läsnäolija, jonka takki ei muiden vieraiden tavoin ole naulakossa. Hän ei pidä paikalla olostaan suurta ääntä, mutta hän on läsnä. Hän on tuonut mukanaan lahjan, jonka hän haluaa antaa lapselle kasteen hetkellä. Hän kumartuu lapseen puoleen nimellä häntä kutsuen ja sanoen: ” Sinä olet minun rakas lapseni”. Siinä on kasteen lahja. Jumalan lupauksessa olla läsnä armossa, anteeksiannossa, uskossa ja rakkaudessa.

Vaikka tätä lahjaa ei ole kääritty muiden lahjojen tavoin hienoon lahjapaperiin, niin sitä voi tunnustella. Lahjan saamishetkeä harvoin itse muistaa. Siksi onkin hienoa, että tämä lahja ei jää menneisyyteen, vaan lahjaa voi tunnustella ja hypistellä mielessä ja sydämessä koko elämän ajan. Lahjan arvo ei riipu meistä, talouden suhdannevaihteluista tai siitä miten hyvin ymmärrämme lahjan. Lahja on ikuinen. Se kantaa läpi elämän.

Erica Stick

vs. seurakuntapastori