Rukoilemme

Rukoilemme

(julkaistu 18.1.2014 Länsi-Uusimaa)

Oikeakätisenä ristin käteni aina samalla tavalla, vasen peukalo oikean päälle. Työssäni rukoilen monta kertaa päivässä, erilaisten käsikirjojen ja rukouskirjojen mukaisia rukouksia sekä itse laatimiani rukouksia. Rukoilen sekä ääneen että omassa hiljaisuudessa, ennen toimituksen alkamista omalla paikallani, alttarille polvistuessani, sakastissa, automatkalla, kaupan kassajonossa  - aika lailla missä vaan.  Rukoileminen on tavallista. Omalla tavallani sekä työssäni että kotona liityn käsittämättömään. Pyhään Jumalaan. Hän kestää iloni ja suruni.

Tammikuun 18.päivä on kristittyjen ykseyden rukouspäivä. Rukouspäivä aloitti 18.-25.1. vietettävän rukousviikon. Miksi rukouspäivää vietetään? Koska yhteistä rukousta tarvitaan.  Jotta meidän ei tarvitse perustaa omaa elämäämme luottaen vain omiin saavutuksiin, menestyksiin ja onnistumisiin. Rukouksessa me olemme Jumalan edessä, joka näkee meidät armonsa ja rakkautensa lävitse – vaikka me emme Jumalaa näkisikään.

Vuoden 2014 rukouspäiväjulistuksessa sanotaan näin: ”Risti kutsuu elämäntapaan, joka luo tilaa kasvulle meissä, toisissa ihmisissä ja luomakunnassa. Ylösnousemus vakuuttaa, että avoimuus ja yhteys voittavat pelon ja vihan ja että niin syntyy aito turvallisuus. Yhteiskunnan eheys rakentuu toisen ihmisyyden kunnioittamiselle.”

Joulunaika on takana, mutta rakkauden sanoma, joulusanoma auttaa meitä ymmärtämään rukouspäiväjulistuksen sisältöä. Jeesus, Jumalan poika syntyi ihmiseksi. Herra Jeesus Kristus on ikuisesti keskellä ihmiskuntaa ja voimme nähdä hänet rakkaissamme, ystävissämme ja kaukaisissa. Jeesus rohkaisee meitä kohtamaan myös vierauden ilman ennakkoluuloja tai vihaa. Jumala on minussa ja lähimmäisissäni, siksi kunnioitan Jumalan ihmiseksituloa jokaisessa kohtaamassani ihmisessä. Näihin arjen kohtaamisiin meistä jokainen kaipaa Jumalan voimaa ja huolenpitoa. Tarvitsemme rukousta, sillä yksin Jumalassa on sellainen rauha ja onnellisuus, että haluamme olla osallisia tästä hyvästä jo nyt tässä elämässä. Jumalassa olevaan rauhaan ja hyvään haluamme olla kätkettyjä silloin, kun elämä pelottaa.

Ääneen tai hiljaisuudessa lausutut rukoukset kuuluvat luovuttamattomasti kristilliseen elämään. Hyvä Jumala rakastaa meitä ja me annamme Jumalan rakastaa meitä. Rukouksessa voi pyytää myös sitä, että Jumala itse rukoilee meissä. Aamen ei olekaan loppu, vaan alku.

”Herran armoa on se, että vielä elämme,

hänen laupeutensa ei lopu koskaan.

Joka aamu Herran armo on uusi,

suuri on hänen uskollisuutensa.

Sieluni sanoo: ”Herra on kaikkeni, häneen minä turvaan.”

Herra on hyvä sille, joka panee toivonsa häneen,

sille, joka häntä etsii.

Hyvä on hiljaisuudessa toivoa apua Herralta.” (Valitusvirret 3:22-26)

Pyhä Jumala, valmista minussa tila itsellesi, asu sydämessäni, jotta osaan olla hyvä. Aamen.

Siunausta elämääsi ja myötätuulta vuoteen 2014!

Paula Miettinen, seurakuntapastori

Lohjan seurakunta