Kahdenlainen kylvö

Kahdenlainen kylvö

9.2.2014, 5. sunn. loppiaisesta

Julkaistu Länsi-Uusimaassa lauantaina 8.2.2014

Kirkon vuosittainen suurkeräys eli Yhteisvastuu käynnistyi viime sunnuntaina. Saattohoitokampanja tuo eteemme elämämme vaikeimman käsiteltävän luopumisen asian eli kuoleman. Miltä näyttää, kun kirkkoon tai siunauskappeliin astellessamme vastaan tulee mainos, jossa lukee ”Lahjoita hyvä kuolema” eli kreikaksi eu thanasos (=hyvä kuolema)? ”Kirkollisella liirumlaarummarkkinoinnilla kun ei enää nykyisessä mediatulvassa erotuta”, perusteli joku Yhteisvastuun viestintäkampanjaa kirkon viestijöiden keskustelufoorumilla.

Huomispäivän evankeliumissa Jeesus kertoo kylväjästä, joka kylvi peltoonsa hyvää siementä. Mutta yöllä hänen vihollisensa kylvi hukkakauraa vehnän sekaan. Kului aikaa ja kun rikkakasvit tulivat näkyviin, menivät työmiehet isäntänsä luo ja vaativat hukkakauran poistamista. Mutta isäntä ei siihen suostunut, koska ei halunnut vaarantaa hyvän viljan kasvua. Isäntä neuvoi odottamaan elokorjuuseen asti. Silloin voisi erottaa hyvän viljan hukkakaurasta.

Kun katsomme tämän päivän mediaa, niin olemme samanlaisessa hyvän ja huonon viestinnän tulvassa kuin tuo maanviljelijä. Ehkä vasta elämämme loppumetreillä pystymme erottamaan, mikä on sellaista, mikä kestää kuolemankin edessä ja mikä sellaista, mikä saa mennä.

Kirkon työssä viestintä on työväline, jolla toimitaan. Piispa Tapio Luoma kirjoittaa: ”Olemme juuri viettäneet pitkää juhlajaksoa, jonka sanomassa tiivistyy paljon siitä, miksi olemme kirkon töissä. Seimeen syntynyt Jeesus on uskomme mukaan ihmiseksi syntynyt Jumala, joka halusi tulla ihmisenä ihmisen tasolle osoittamaan, mitä on hänen rakkautensa. Tämän perustavan tapahtuman varaan rakentuu edelleen kaikki se, mistä kirkkovuoden seuraavat pyhät kertovat ja mistä meidän jokaisen työ nousee.” Tämä haastaa meitä elämään lähimmäisinä toinen toisillemme, ja osoittamaan myötätuntoa kaikille ihmisille.

Seurakunta on olemukseltaan viestivä yhteisö. Myös kuolemasta on puhuttava. Lähiviestintä on seurakunnan tärkein viestinnän muoto. Siksi kampanjan ”Lahjoita hyvä kuolema” puhuttelee. Tänäänkin lauantaina, kun appeani siunataan hautaan. Seurakunta ovat ne ihmiset, jotka auttavat toinen toistaan rakentamaan sydämissään ikuiselle elämälle vievää tietä. – Tämän viisauden oppi eräs Norjan piispa 12-vuotiaalta pojalta kysyessään lapsilta, mitä varten kirkko on olemassa.

Meistä jokainen on matkalla sitä suurinta heikkouden hetkeä, jolloin elämä luovutetaan pois omista käsistämme. Se mikä ei kestä kuoleman edessä, ei lopultakaan ole arvokasta. Kirjailija, terapeutti Tommy Hellstenin mielestä todellinen vahvuus löytyykin heikkoudesta: ”Astumme kuoleman kautta elämään. Tämä on eräs elämän suurimpia järjenvastaisuuksia, jos mikään, sillä kuolemasta nouseekin uusi elämä. Juuri heikkoutemme pitää sisällään sen suuren salaisuuden: Tiedon siitä, mikä elämässä lopulta on kestävää ja arvokasta.”

Leena Anttila

tiedotussihteeri